Suomen Pipliaseura

4.10.2022 laudes

UT lukukappale

21Näiden tapahtumien jälkeen Paavali päätti Hengen kehotuksesta lähteä Makedonian ja Akhaian kautta Jerusalemiin. Hän sanoi: »Sinne tultuani minun on nähtävä myös Rooma.» 22Hän jäi vielä joksikin aikaa Aasian maakuntaan, mutta lähetti Makedoniaan kaksi palvelijaansa, Timoteuksen ja Erastoksen.

Efesoksessa puhkeaa mellakka

23Herran osoittaman tien seuraamisesta syntyi Efesoksessa tuolloin melkoinen mellakka. 24Demetrios-niminen hopeaseppä näet valmisti hopeisia Artemiksen temppelin pienoismalleja ja työllisti ison joukon käsityöläisiä. 25Hän kutsui koolle heidät ja muita saman alan työntekijöitä ja sanoi: »Ystävät, te tiedätte hyvin, että olemme vaurastuneet työllämme. 26Nyt olette kuitenkin nähneet ja kuulleet, miten tuo Paavali väittää, ettei käsintehtyjä jumalia ole. Tiedätte myös, että hän on saanut puhuttua ympäri ison joukon ihmisiä paitsi Efesoksessa myös koko Aasian maakunnassa. 27Tämä ei ole uhka vain meidän alallemme ja sen maineelle, vaan se uhkaa myös suuren jumalatar Artemiksen temppeliä. Kohta sitä ei enää pidetä minään, ja niin katoaa hänen suuruutensa, jota palvotaan Aasiassa ja koko maailmassa.»

28Tämän kuullessaan käsityöläiset raivostuivat ja huusivat: »Efesoksen Artemis on suuri!» 29Koko kaupunki kuohui. Ihmiset ryntäsivät joukolla teatteriin ja kaappasivat mennessään mukaansa Gaiuksen ja Aristarkoksen, Paavalin makedonialaiset matkakumppanit. 30Kun Paavali halusi mennä kansankokoukseen, oppilaat eivät päästäneet häntä sinne. 31Myös jotkut Paavalin ystäviin lukeutuvat maakunnan johtomiehet lähettivät hänelle kehotuksen olla menemättä teatteriin.

Kaoottinen kansankokous

32Teatterissa yhdet huusivat yhtä, toiset jotain muuta. Kansankokous oli ajautunut sekasortoon, eivätkä useimmat edes tienneet, miksi oli kokoonnuttu. 33Osa joukosta kiinnitti huomionsa Aleksandrokseen, jota juutalaiset työnsivät esiin. Aleksandros viittasi kädellään pitääkseen kokoukselle puolustuspuheen, 34mutta kun hänen huomattiin olevan juutalainen, kaikki alkoivat huutaa yhteen ääneen: »Efesoksen Artemis on suuri!» Tätä kesti pari tuntia.

35Lopulta kaupunginsihteeri sai joukon rauhoittumaan ja sanoi: »Efesoslaiset! Kukapa ei tietäisi, että Efesoksen kaupunki huolehtii suuren Artemiksen temppelistä ja hänen taivaalta pudonneesta kuvastaan? 36Ei tästä asiasta ole minkäänlaista epäselvyyttä, joten pysykää rauhallisina älkääkä tehkö mitään hätiköityä. 37Nämä miehet, jotka te tänne toitte, eivät ole mitään temppelinryöstäjiä. He eivät ole myöskään pilkanneet jumalatartamme. 38Jos siis Demetrios ja muut käsityöläiset haluavat nostaa syytteen jotakuta vastaan, niin sitä varten ovat keisarin käskynhaltijat ja oikeusistuimet. Syyttäkööt toisiaan siellä! 39Jos teillä taas on suurempia vaatimuksia, ratkaistaan asia laillisessa kansankokouksessa. 40Tämänpäiväisestä olemme vaarassa saada kapinasyytteen. Emme voi selittää tätä sekasortoa, koska sille ei ole mitään kunnon syytä.» Näin puhuttuaan hän hajotti kansankokouksen.

Ap. t. - Apostolien teot 19:21-40UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.16
Seuraa meitä