Suomen Pipliaseura

6. #rauha: Oudot mustelmat

”Autuaita ovat rauhantekijät” lupaa Jeesus Matteuksen evankeliumin 5. luvussa. Autuaalla Jeesus tarkoittaa ihmistä, jolle käy elämässä hyvin. Jokainen voi olla rauhantekijä omassa lähipiirissään.

Joka viides suomalainen joutuu puolisonsa väkivallan kohteeksi jossain vaiheessa elämäänsä. Ja vaikka lasten kurittaminen on ollut kiellettyä yli 30 vuotta, neljä kymmenestä vanhemmasta tunnustaa käyttäneensä fyysistä kurittamista kasvatusmenetelmänä.

Väkivalta perheen sisällä saa monenlaisia muotoja. Se voi olla halventavia sanoja, nimittelyä, esineiden heittelyä, tönimistä, lyömistä, taloudellista vallankäyttöä tai seksiin pakottamista. Väkivallan päämääränä on saada uhri toimimaan toivotulla tavalla siksi että hän pelkää. Väkivalta on pelolla hallitsemista.

Rauhantekijä on se, joka ei sulje korvia naapurista toistuvasti kantautuville hätähuudoille, vaan menee ja soittaa ovikelloa ja kysyy mikä on hätänä. Rauhantekijä on se, joka pihalla, koulussa tai päiväkodissa tunnistaa lapsen hädän ja ahdistuksen tai kiinnittää huomiota epätavalliseen pelkoon. Rauhantekijä ilmoittaa asiasta viranomaisille, lastensuojeluun tai poliisille.

Rauhantekijä on se, joka tuttavapiirissään tai ammattinsa puolesta huomaa oudot vammat ja kysyy suoraan, onko teidän parisuhteessa väkivaltaa. Rauhantekijä on se, joka ohjaa ja rohkaisee ammattilaisavun piiriin. Rauhantekijä auttaa väkivallan uhria huolehtimaan omasta turvallisuudestaan ja rakentamaan väkivallasta vapaata elämää. Rauhantekijä on se, joka näkee väkivallan tekijässä ihmisen joka voi muuttua, ja auttaa häntä hänen pyrkimyksissään tulla turvalliseksi läheiseksi puolisolle ja lapsille.

Rauhantekijä on se, joka ei siirrä itse kokemaansa vääryyttä tulevien sukupolvien kannettavaksi vaan ottaa vastuun omasta käytöksestään ja hakee apua väkivallan ketjun katkaisemiseksi itsensä ja läheistensä elämässä.

Väkivalta jatkuu salaisuuden turvissa. Siksi jokainen - uhri, tekijä tai läheinen - joka auttaa tuomaan salaisuuden päivänvaloon, on rauhantekijä.
Autuaita ovat rauhantekijät, sanoo Jeesus. Heidän käy elämässä hyvin.

Pekka Puukko
Kirjoittaja on pappi, perheneuvoja ja pari- ja perheterapeutti, joka on seurannut suomalaisen perhe-elämän kehitystä vuodesta 1997. Hänellä on erityisosaamista lähisuhdeväkivallan hoitamisesta ja tunnekeskeisestä pariterapiasta sekä muuttuvista perhemuodoista.

Raamatunteksti(t)

Rakastakaa vihamiehiänne

38»Teille on opetettu: ’Silmä silmästä, hammas hampaasta.’ 39Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin. 40Jos joku yrittää oikeutta käymällä viedä sinulta paidan, anna hänelle viittasikin. 41Jos joku vaatii sinut mukaansa virstan matkalle, kulje hänen kanssaan kaksi. 42Anna sille, joka sinulta pyytää, äläkä käännä selkääsi sille, joka haluaa lainata sinulta.

Matteus 5:38-42KR92Avaa lukunäkymä

15Karta pahaa ja tee hyvää,

pyri sopuun, rakenna rauhaa!

Psalmi 34:15KR92Avaa lukunäkymä

Miten väkivaltaan voi puuttua?

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä