Suomen Pipliaseura

Abimelek (Gerarin kuningas)

Abimelek oli Gerarin kaupungin kuningas, filistealaisten alueella Kanaaninmaan rajalla. Abraham ja Saara sekä Iisak ja Rebekka asuivat jonkin aikaa tässä kaupungissa muukalaisina.

Nimi Abimelek

Nimi Abimelek tarkoittaa ”isä on kuningas”. Voi olla, että nimi siirtyi isältä pojalle ja että kaikilla Gerarin kuninkailla oli sama nimi. Abrahamin aikainen kuningas olisi siis ollut Iisakin aikaisen kuninkaan isä tai isoisä.

Psalmissa (Ps. 34:1) mainitaan toinen Abimelek-niminen filistealainen kuningas. Tämän psalmin otsikko viittaa kertomukseen, jossa Daavid elämöi kuin mielipuoli kuninkaallisessa palatsissa. Itse kertomus on sijoitettu kuningas Aakisin palatsiin (1. Sam. 21:11-16).

Kolmas Abimelek-niminen henkilö Raamatussa on Gideonin poika Abimelek (Tuom. 8:31).

Hän on minun siskoni

Abraham ja Saara asettuivat hetkeksi asumaan kuningas Abimelekin kaupunkiin Gerariin. Koska Abraham pelkäsi kuninkaan tappavan hänet saadakseen Saaran itselleen, Abraham käski Saaraa sanomaan, että he ovat sisaruksia (1. Moos. 20:1-2).

Siitä ei kuitenkaan ollut apua. Abimelek käski tuoda Saaran palatsiin ja haaremiinsa. Unessa Jumala kuitenkin varoitti häntä, että Saara oli itse asiassa Abrahamin vaimo. Hänen täytyi antaa Saara takaisin Abrahamille, muuten Jumala tappaa hänet. Seuraavana aamuna Saara vietiin takaisin Abrahamin luo monien lahjojen kera. Sitten Abraham ja Saara lähtivät Gerarista. Myöhemmin Abimelek kutsui Abrahamin solmimaan liiton kanssaan (1. Moos. 21:22-32).

Sellainen isä kuin poika

Vuosia myöhemmin myös Iisak ja Rebekka asettuivat asumaan Gerariin, ja jo kertaalleen tapahtunut asia tapahtuu uudestaan. Isänsä tavoin Iisak teeskenteli, että hänen vaimonsa oli hänen sisarensa, ja jälleen kuningas Abimelek sai selville, että tämä ei ollut totta. Vaikka hän oli hyvin vihainen, Iisak ja Rebekka saivat edelleen asua Gerarissa (1. Moos. 26: 6-11).

Iisakista tuli siellä niin rikas, että kaupunkilaiset tulivat kateellisiksi ja Abimelek pyysi häntä lähtemään pois. Iisak solmi samanlaisen liiton Abimelekin kanssa kuin hänen isänsä, ja he lupasivat olla vahingoittamatta toisiaan (1. Moos. 26: 26-31).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä