Suomen Pipliaseura

Abraham

Abraham oli yksi Israelin kansan patriarkoista. Jumala käski häntä jättämään perheensä ja lähtemään Kanaaninmaahan. Kun Abraham oli hyvin vanha, hän sai Kanaaninmaassa pojan nimeltä Iisak. Tämä poika täytti Jumalan lupauksen, että Abrahamista tulee suuren kansakunnan esi-isä.

Nimi Abraham

Abrahamia kutsuttiin aluksi nimellä ”Abram”. Se tarkoittaa ”(jumalallinen) isä on ylistetty”. Myöhemmin hän sai Jumalalta nimen ”Abraham” (1. Moos. 17:5). Nimi tarkoittaa ”kansojen paljouden isä”.

Abramin perhe lähti kaldealaisesta Urin kaupungista mennäkseen Kanaaninmaahan. Osa perheestä jäi Haraniin. Vain Abram jatkoi matkaa Kanaaninmaahan yhdessä vaimonsa Sarain ja veljenpoikansa Lootin kanssa.

Jumala lupaus poikalapsesta

Abramilla ja Sarailla ei ollut lapsia. Silti Jumala lupasi heille, että he tulevat saamaan paljon jälkeläisiä. Tästä syystä he saivat uudet nimensä Abraham ja Saara.

Koska Saara oli ollut pitkään hedelmätön, hän antoi oman orjattarensa Hagarin Abrahamille vaimoksi, jotta tämä synnyttäisi lapsia hänen puolestaan. Mutta Hagarin poika Ismael ei ollut se lapsi, jonka Jumala oli luvannut. Kun Abraham oli satavuotias, hän sai Saaran kanssa pojan, jolle annettiin nimeksi Iisak.

Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan 1. Moos. 25:1-2 Abraham menee Saaran kuoltua uudelleen naimisiin Keturan kanssa. Tämä synnyttää Abrahamille vielä kuusi poikaa. Abraham antaa näille pojille lahjoja ja lähettää heidät sitten pois, jotta Iisakin ei tarvitsisi jakaa perintöään heidän kanssaan.

Iisak uhrina

Iisak oli Jumalan Abrahamille lupaama poika. Jumala kuitenkin käski Abrahamia uhraamaan Iisakin. Abraham päättää suorittaa tämän hämmentävän tehtävän, mutta juuri ennen kuin hän ehtii surmata Iisakin, hän kuulee äänen taivaasta sanovan: "Älä koske poikaan äläkä tee hänelle mitään. Nyt minä tiedän, että sinä pelkäät ja rakastat Jumalaa, kun et kieltäytynyt uhraamasta edes ainoaa poikaasi." (1. Moos. 22:12). Sitten Abraham näkee pässin, jonka hän uhraa oman poikansa sijasta.

Kaikkien uskovien isä

Uudessa testamentissa Abrahamia käytetään esikuvana kaikille niille, jotka uskovat. Uskossaan Jumalaan Paavali piti häntä esimerkillisenä hahmona (Room. 4:1-25; Gal. 3:6-29). Abraham ei pelastunut Mooseksen lain noudattamisen vuoksi, vaan koska uskoi Jumalaan.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä