Suomen Pipliaseura

Boas

Boas oli rikas maanviljelijä Betlehemistä. Hän nai Moabista tulleen lesken Ruutin. Boas ja Ruut saivat pojan, josta tuli kuningas Daavidin isoisä.

Nimi Boas

Nimi Boas saattaa tarkoittaa ”voima on hänessä”, mikä erään tulkinnan mukaan viittaa siihen, että hän oli rikas ja tärkeä mies (Ruut 2:1). Nimelle on ehdotettu muitakin merkityksiä.

Boas oli Juudan heimon johtajan Nahsonin pojanpoika, (1. Aik. 2:10). Hän oli appensa Elimelekin kautta kaukaista sukua myös Ruutille.

Boas ja Ruut

Ruutin poimiessa viljaa itselleen ja anopilleen Noomille hän tapasi sattumalta Boasin. Boas oli kuullut Ruutista hyvää, joten hän antoi tälle luvan poimia viljaa hänen maaltaan, kunnes sato oli kokonaan korjattu.

Eräänä yönä Ruut vieraili Boasin luona tämän nukkuessa puimatantereella. Ruut pyysi Boasia toimimaan sukulunastajana ja ostamaan Noomin pellon, jotta maanomistus pysyisi perheessä. Ruut pyysi Boasia myös menemään kanssaan leviraattiavioliittoon /lankousavioliittoon. Tämä oli yhteiskunnallinen käytäntö, jossa lapseton leski saattoi saada kuolleelle aviomiehelleen perijän.

Sukulunastaja ja leviraatti- eli lankousavioliitto

Boas oli valmis täyttämään Ruutin pyynnöt, mikäli ainoa etusijalla ollut suvun mies hyväksyi sen. Seuraavana aamuna Boas odotti miestä kaupungin portilla ja kysyi häneltä, halusiko hän käyttää oikeuttaan sukulunastukseen ja lankousavioliittoon.

Mies vastasi olevansa valmis ostamaan maan, mutta ei voinut luvata, että menee naimisiin Ruutin kanssa. Näin Boas kertoi kaupungin vanhimmille, että ostaa Noomin pellon ja menee naimisiin Ruutin kanssa.

Obedin isä

Boas ja Ruut menivät naimisiin ja heille syntyi poika, joka sai nimekseen Obed. Obedista tuli Iisain isä ja näin ollen kuningas Daavidin isoisä.

Boas mainitaan Uudessa testamentissa Jeesuksen esi-isien joukossa (Matt. 1:5 ja Luuk. 3:32).

Liittyvät raamatunkohdat

Ruut 2 Matteus 1.5 Luukas 3.32

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä