Suomen Pipliaseura

Dan

Dan oli Jaakobin ja Bilhan vanhin poika ja Naftalin veli. Hän on yksi Israelin kansan esi-isistä. Hänen äitinsä oli Bilha, mutta hänet lasketaan Raakelin lapseksi. Kertomuksissa Jaakobin lapsista Danilla ei ole erityistä roolia.

Nimi Dan

Nimi Dan tulee heprean sanasta ”jakaa oikeutta". Koska oli ilmeistä, että Raakel ei voinut enää saada lapsia, hän antoi oman orjattarensa Bilhan Jaakobillle jalkavaimoksi, jotta tämä synnyttäisi lapsia hänen puolestaan. Bilha synnytti Jaakobille kaksi poikaa, Danin ja Naftalin

Danin syntyessä Raakel sanoi: ”Jumala on ratkaissut asian minun hyväkseni. Hän on kuullut rukoukseni ja antanut minulle pojan.” (1. Moos. 30:6). Niinpä hän antoi pojalle nimeksi ”Dan”.

Danin heimo

Nimi Dan voi viitata Danin heimoon, jonka kantaisä Dan oli. Mutta se on myös nimitys alueelle, jonne Danin jälkeläiset asettuivat asumaan. Tämä alue sijaitsi Israelin eteläosan rannikolla. Tuomarien kirjan 18. luvun Tuom. 18 mukaan Danin heimo muutti myöhemmin Pohjois-Israeliin ja perusti Danin kaupungin. 

Jaakobin siunaus

Yhtenä Jaakobin kahdestatoista pojasta Dan sai Jaakobin siunauksen tämän kuollessa (1. Moos.49:16-17). Jaakob sanoi, että Danin jälkeläiset tulevat toimimaan oikeudenmukaisesti, kuten hänen nimestään voi olettaa. Mutta he tulevat myös olemaan kuin käärme, joka puree hevosen nilkkoja niin että ratsastaja putoaa maahan.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä