Suomen Pipliaseura

Efraim

Efraim oli Joosefin ja hänen egyptiläisen vaimonsa Asenatin nuorempi poika, jonka vanhempi veli oli nimeltään Manasse. Heidän isoisänsä Jaakob piti heitä yhtä tärkeinä kuin omia poikiaan ja elämänsä lopussa antoi heille erityisen siunauksen.

Nimi Efraim

Efraim-nimen merkitystä ei tunneta. mutta erään arvauksen mukaan nimi tarkoittaa ”Hän on tehnyt hedelmälliseksi”. Hänen isänsä Joosef antoi tämän nimen, koska oli onnellinen siitä, että oli saanut Egyptissä jo kaksi poikalasta.

Efraim itse sai viisi poikaa (1. Aik. 7:20-27), ja he muodostivat Efraimin heimon ja sen eri klaanit.

Jaakob ristii kätensä

Kun Joosefin isä Jaakob oli kuolemaisillaan, hän toi kaksi poikaansa Manassen ja Efraimin tämän luokse (1. Moos. 48:1-20 ) ja asetti Manassen Jaakobin oikealle ja Efraimin hänen vasemmalle puolelleen. Hän odotti, että Jaakob antaisi hänen vanhemmalle pojalleen tärkeämmän siunauksen kuin nuoremmalle.

Mutta Jaakob halusi tehdä juuri päinvastoin. Niin hän antoi siunauksensa kädet ristissä ennustaen Manasselle suurta voimaa ja valtaa, mutta Efraimille vielä suurempaa.

Efraimin heimo

Raamatussa nimi Efraim viittaa joskus Efraimin heimoon, jonka kantaisä Efraim oli, ja joskus alueeseen, jolle Efraimin jälkeläiset asettuivat. Tämä alue sijaitsi Israelin keskiosassa Manassen ja Benjaminin alueiden välissä.

Efraimin jälkeläiset

Efraimin poika Refah oli Joosuan esi-isä (1. Aik. 7:27) ja profeetta Samuelin vanhemmat kuuluivat Efraimin heimoon (1. Sam. 1:1).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä