Suomen Pipliaseura

Filippos (Herodeen poika)

Filippos oli yksi Herodes Suuren pojista. Filippoksesta tuli isänsä kuoleman jälkeen valtakunnan pohjoisosan hallitsija vuosiksi 4 eKr. -34 jKr. Hänet mainitaan kolme kertaa Uudessa testamentissa.

Iturean sekä Trakonitiksen tetrarkki

Herodes Suuren kuoleman jälkeen vuonna 4 eKr. valtakunta jaettiin hänen kolmelle pojalleen: Arkhelaokselle, Herodes Antipakselle ja Filippokselle. Roomalaiset nimittivät Filippoksen Ituraean, Trakonitiksen ja muiden pohjoisten alueiden tetrarkiksi. Hän hallitsi vuosina 4 eKr. – 34 jKr. näitä nykyisen Syyrian länsi- ja eteläosissa sijaitsevia alueita.

Filipposta pidettiin maltillisena hallitsijana. Isänsä tavoin hän oli tunnettu suurista rakennushankkeistaan. Hänen rakennuttamansa Filippoksen Kesarea on kuuluisa kaupunki.

Alueet liitettiin Filippoksen kuoleman jälkeen osaksi Syyrian roomalaista provinssia.

Filippos Uudessa testamentissa

Filippos mainitaan Uudessa testamentissa vain kolme kertaa. Luukkaan evankeliumissa Luuk. 3:1 Filippos mainitaan Iturean ja Trakonitiksen käskynhaltijana, kun Johannes Kastaja aloitti opetustyönsä Jordanjokea ympäröivillä alueilla.

Matteuksen ja Markuksen evankeliumit Matt.14:3 ja Mark. 6:17 kertovat, että Filippos oli naimisissa Herodiaksen kanssa, mutta Filippoksen velipuoli, Herodes Antipas suostutteli Herodiaksen jättämään Filippoksen ja tulemaan hänen vaimokseen.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä