Suomen Pipliaseura

Haggai

Haggai oli profeetta, jonka työ alkoi Persiaan kuuluneessa Juudan maakunnassa vuonna 520 eKr. Hän kutsui kansaa rakentamaan Jumalan temppeliä. Haggain kirja on nimetty hänen mukaansa.

Nimi Haggai

Nimi Haggai tarkoittaa ”juhlan lapsi”. Haggai oli profeetta Sakarjan aikalainen (Esra 5:1 ja Esra 6:14).

Temppelin jälleenrakentaminen

Vuonna 586 eKr. babylonialaiset hävittivät Jerusalemin temppelin. Kun Persian kuningas Kyyros salli Juudan maanpakolaisten myöhemmin palata omaan maahansa, hän määräsi heidät rakentamaan Jerusalemin temppelin uudelleen.

Juudaan päästyään kansa kuitenkin viivytteli temppelin jälleenrakentamisessa, koska ihmiset haluavat ensin rakentaa omat kotitalonsa ({Hagg. 1:4%}). Yhdessä profeetta Sakarjan kanssa Haggai kehotti pakkosiirtolaisuudesta palanneita aloittamaan Jumalan temppelin jälleenrakentamisen. Hän osoitti sanansa ennen muuta Juudan maaherralle Serubbabelille ja ylipappi Joosualle ({Hagg. 1:1%}).

Huono sato

Haggai selitti, että Juudaa vaivannut kuivuus ja huono sato olivat seurausta viivyttelystä temppelin rakentamisessa. Jos he aloittaisivat temppelin rakentamisen, lankeaisi siunaus uudelleen maan ylle. Tilanne kehittyisi paremmaksi myös maaherra Serubbabelin kannalta.

Viimeisessä puheessaan Haggai lähestyi Serubbabelia. Hän sanoi, että Jumala murtaa kaikkien kansakuntien vallan, ja että hän oli valinnut Serubbabelin oman kansansa palvelijaksi (Hagg. 2:20-23).

Liittyvät raamatunkohdat

Esra 5.1 Esra 6.14 Haggai 1

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä