Suomen Pipliaseura

Haman

Haman oli Persian kuninkaan Kserkseen hovin ylin virkamies. Haman halusi, että kaikki Persian ja Meedian valtakunnassa asuvat juutalaiset tapetaan. Hänen suunnitelmansa epäonnistui, kun kuningatar Ester ja hänen kasvatti-isänsä Mordokai tulivat väliin. Juutalaisille annettiin lupa puolustaa itseään ja Haman surmattiin.

Nimi Haman

Haman on persialainen nimi, ja tarkoittaa "suuri".

Haman oli Hammedatan poika ja Amalekin kuninkaan Agagin kaukainen jälkeläinen. Hamanin vaimon nimi oli Seres. Heillä oli kymmenen poikaa. 

Mordokai

Haman oli kuningas Kserkseen hovin ylin virkamies. Kaikkien tuli Hamanin kohdatessaan heittäytyä maahan ja kumartaa häntä. Topic_2804_Mordokai} kuitenkin kieltäytyi. Haman oli raivoissaan ja halusi tappaa Mordokain. Kuultuaan, että Mordokai oli juutalainen, Haman ryhtyi suunnittelemaan kaikkien juutalaisten surmaamista. Hän pyysi kuningas Kserkseeltä lupaa tappaa valtakunnassa elävä kansa, joka ei totellut kuninkaan käskyjä. Haman ei kuitenkaan kertonut Kserkseelle, mikä kansa oli kyseessä. Hän pystytti talonsa eteen hirsipuun, johon hänen oli tarkoitus hirttää Mordokai.

Kuningatar Ester

Mordokain kuultua Hamanin suunnitelmasta hän varoitti kasvattitytärtään Esteriä, joka oli naimisissa kuningas Kserkseen kanssa. Ester kutsui aviomiehensä Kserkseen sekä Hamanin kahdesti illalliselle. Jälkimmäisellä kerralla Ester kertoi Kserkseelle kuuluvansa itse tuohon kansaan, jonka Haman halusi tuhota. Ester pyysi kuningasta säästämään hänet ja hänen kansansa.

Kuningas oli järkyttynyt tajutessaan, mitä Haman todella suunnitteli. Rangaistuksena hän hirtätti Hamanin hirsipuuhun, jonka tämä itse oli pystyttänyt Mordokaita varten. Myöhemmin myös Hamanin kymmenen pojan ruumiit ripustettiin samaan hirsipuuhun (Est. 9:13). 

Ester sai Hamanin koko omaisuuden, ja Mordokai tuli tämän tilalle kuninkaan ylimmäksi virkamieheksi. 

Purim

Haman heitti arpaa (hepreaksi pur) päättääkseen päivän, jolloin Persian valtakunnan juutalaiset tuhottaisiin. Purim-juhlan nimi onkin peräisin sanasta pur. Purimin aikana juutalaiset muistelevat, kuinka Ester ja Mordokai viekkaudellaan voittivat vihollisensa Hamanin ja kuinka juutalaiset tämän ansiosta pelastuivat.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä