Suomen Pipliaseura

Hanna

Hanna oli Elkanan vaimo ja Samuelin äiti. Hän oli pitkään ollut lapseton, mutta rukoili Jumalalta poikaa. Hän lupasi, että lapsi palvelisi Jumalaa koko elämänsä.

Nimi Hanna

Heprealainen nimi Hanna tarkoittaa suloisuutta tai armoa. Toinen samanniminen nainen esiintyy Luukkaan evankeliumissa. Hän oli iäkäs naisprofeetta, jotka kiitti Jumalaa nähdessään Jeesuksen temppelissä. (Luuk. 2:36-38).

Lapseton

Hanna oli Elkanan vaimo. Elkana rakasti häntä hyvin paljon, vaikka hän oli lapseton (1. Sam. 1:5). Elkanan toinen vaimo Peninna kiusasi häntä, koska Hannalla ei ollut lapsia ja Peninnalla oli.

Lupaus Jumalalle

Vuotuisella vieraillulla Silon pyhäkössä Peninna loukkasi Hannaa syvästi. Siksi Hanna meni pyhäkköön rukoilemaan ja sanoi Jumalalle: ”Jos sinä näet palvelijasi hädän ja muistat minua etkä unohda minua, vaan annat minulle poikalapsen, niin minä luovutan hänet sinulle koko hänen elämänsä ajaksi...” (1. Sam. 1:11).

Pappi Eeli näki Hannan rukoilevan, mutta luuli tämän olevan humalassa. Kun Eeli halusi ajaa hänet pois, Hanna kertoi, mitä oli pyytänyt Jumalalta. Kuullessaan tämän Eeli sanoi, että Jumala kuulee Hannan rukouksen.

Kotiin palattuaan Hanna todellakin tuli raskaaksi ja synnytti pojan, jolle antoi nimeksi ”Samuel” (1. Sam. 1:17-20).

Hannan ylistyslaulu

Kun Samuel oli vieroitettu, Hanna toi hänet Silon pyhäkköön. Samuel oli tuolloin luultavasti noin kolmen vuoden ikäinen (2. Makk. 7:27).

Jätettyään Samuelin pappi Eelille, Hanna rukoili (1. Sam. 2:1-10). Hän kiitti Jumalaa huolenpidosta tavallisia ihmisiä kohtaan sekä siitä, että vahvat ihmiset puolestaan menettivät voimansa.

Tässä laulussa on yhtäläisyyksiä Jeesuksen äidin Marian laulun kanssa Luuk. 1:46-54.

Vielä lisää lapsia

Hanna ja Elkana menivät joka vuosi käymään Samuelin luona pyhäkössä. Hanna toi Samuelille aina itse tekemänsä viitan.

Pappi Eeli siunasi heidät ja sanoi: ”Herra antakoon sinulle tästä vaimosta pojan sen tilalle, joka on luovutettu Herralle!”. Samuelin lisäksi Hanna ja Elkana saivatkin lisää lapsia: kolme poikaa ja kaksi tytärtä (1. Sam. 2:21).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä