Suomen Pipliaseura

Henok

Henok oli Aadamin jälkeläinen. Hän oli niin läheinen Jumalalle, ettei kuollut normaalisti, vaan Jumala otti hänet luokseen.

Nimi Henok

Nimi Henok tarkoittaa ”omistautunut” tai ”seuraaja”.

Henok oli Aadamin jälkeläinen seitsemännessä polvessa (1. Moos. 5:18-24) ja Jaredin poika sekä Metuselahin isä. Uudessa testamentissa hänet mainitaan Jeesuksen esi-isien sukuluettelossa (Luuk. 3:37).

Toinen Henok-niminen mies oli Kainin poika. Sukuluettelon mukaan Kain antoi pojalleen nimeksi Henok ja rakensi myös samannimisen kaupungin (1. Moos. 4:17-18). Tämä Henok oli siten Aadamin jälkeläinen kolmannessa polvessa.

Jumalan pois ottama

Aadamin jälkeläisten luettelossa Henokilla on erityinen asema. Hän eli ”vain” 365 vuotta, vaikka suurin osa hänen esi-isistään kuoli paljon vanhempina. Eläessään Henokilla oli syvällinen yhteys Jumalaan (1. Moos. 5:24), kuten myös hänen pojanpojanpojallaan Nooalla (1. Moos. 6:9).

Erikoisinta Henokissa oli hänen kuolemansa. Perinteisen kertomuksen mukaan hän ei kuollut normaalisti, vaan Jumala otti hänet luokseen (Sir. 44:16 Sir. 49:14, Hepr. 11:5). Toinen erikoinen elämästä poistuja oli Elia. Pyörremyrsky nosti hänet taivaaseen (2. Kun. 2:11-12).

Henokin kirjat

On olemassa kolme juutalaistateosta, joissa on Henokin nimiin kirjattuja näkyjä. Henok mainitaan myös Uudessa testamentissa (Juud. 1:14).

Osia Ensimmäisestä Henokin kirjasta löydettiin Qumranin luolista, mutta kokonaisuudessaan kirja on säilynyt vain etiopiankielisenä käännöksenä.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä