Suomen Pipliaseura

Herodes Agrippa I

Herodes Agrippa I oli Herodes Suuren pojanpoika. Koska hänellä oli hyvät suhteet Rooman keisareihin vuosien 37 ja 44 jKr. välillä, hän sai valtaansa koko sen alueen, jota myös hänen isoisänsä oli hallinnut. Apostolien teoissa Herodes Agrippa mainitaan ensimmäisten kristittyjen vainojen yhteydessä.

Vallan laajentuminen

Herodes Agrippa varttui Roomassa. Siellä hän ystävystyi Caligulan ja Claudiuksen kanssa, joista tuli myöhemmin keisareita. Hänen epäiltiin osallistuneen keisari Tiberiuksen vastaiseen salaliittoon, ja siksi hän vietti puoli vuotta vankilassa. Tiberiuksen seuraaja keisari Caligula kuitenkin vapautti hänet ja nimitti hänet Luoteis-Galilean hallitsijaksi. Myöhemmin hän sai hallitakseen myös Galilean ja Perean alueet.

Keisari Caligulan kuoleman jälkeen Herodes Agrippa tuki Claudiusta hänen seuraajakseen. Palkinnoksi Claudius nimitti hänet koko juutalaisen alueen kuninkaaksi. Siitä hetkestä alkaen hän oli saman alueen kuningas kuin hänen isoisänsä Herodes Suuri oli ollut.

Ensimmäisten kristittyjen vainoaminen

Ollakseen mieliksi juutalaisille alamaisilleen Herodes Agrippa valitsi vanhan Jerusalemin hallintokaupungikseen. Hän käytti myös muita keinoja pitääkseen juutalaiset puolellaan. Joidenkin mukaan tämä saattaa selittää hänen vihamielisiä toimiaan kristittyjä kohtaan.

Myös Apostolien teot kertoo Herodes Agrippasta. Ap. t. 12:1-19 mukaan hän käski koota Jerusalemin ensimmäisen kristillisen seurakunnan jäsenet yhteen ja kohteli heitä kaltoin. Hän myös surmasi apostoli Jaakobin mestauttamalla hänet. Juutalaisten myönteisten reaktioiden kannustamana Herodes Agrippa vangitsi apostoli Pietarin. Enkeli kuitenkin vapautti Pietarin vankilasta ja hän pääsi pakenemaan Jerusalemista.

Kuolema ja perintö

Herodes Agrippa kuoli lyhyen sairauden jälkeen vuonna 44 jKr. Historioitsija Flavius Josefus ja Ap. t. 12:20-23 liittävät hänen äkillisen kuolemaansa siihen, että hän salli eräässä juhlassa palveltavan itseään jumalana.

Koska hänen poikansa Agrippa II oli vielä liian nuori hänen seuraajakseen, tuli juutalaisten alueesta taas tilapäisesti Rooman provinssi. Myöhemmin Agrippa II sai hallitakseen osan isänsä aiemmasta kuningaskunnasta.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.13
Seuraa meitä