Suomen Pipliaseura

Herodes Antipas

Herodes Antipas oli Herodes Suuren poika. Hän sai isänsä kuoltua hallitakseen Galilean ja Perean vuodesta 4 eKr. vuoteen 39 jKr. Herodes Antipas mestautti Johannes Kastajan. Luukkaan evankeliumin mukaan hän oli osallisena myös Jeesuksen teloituksessa.

Galilean ja Perean tetrarkki

Herodes Suuren kuoleman jälkeen vuonna 4 eKr. valtakunta jaettiin hänen kolmen poikansa kesken: Arkhelaoksen, Filippoksen ja Herodes Antipaan. Roomalaiset nimittivät Herodes Antipaan Pohjois-Galilean sekä Jordanin toisella puolella olevan Perean tetrarkiksi.

Herodes Antipas osoittautui kolmesta veljeksestä pätevimmäksi käskynhaltijaksi. Isänsä tavoin Herodes jätti perinnökseen useita suuria rakennusprojekteja. Tärkein näistä oli uuden pääkaupungin rakentaminen Galileanjärven rannalle. Hän antoi kaupungille nimen Tiberias hallitsevan keisari Tiberiuksen mukaan. Rakennushanke ei ollut ainoastaan suuri vaan myös kiistelty. Tiberias rakennettiin entisen hautausmaan päälle, ja monet juutalaiset kieltäytyivät muuttamasta sinne.

Herodes Antipas Uudessa testamentissa

Uuden testamentin mukaan Herodes Antipas mestautti Johannes Kastajan, koska Johannes oli sanonut, että Herodeksen ei pitäisi mennä naimisiin velipuolensa Filippoksen vaimon kanssa (Matt. 14:1-6; Mark. 6:14-22; Luuk. 9:7-9). Myös Flavius Josefus mainitsee konfliktin Johannes Kastajan kanssa, mutta toteaa profeetan tappamisen syyksi ennen kaikkea yhteiskunnallisten levottomuuksien pelon.

Luuk. 23:7-15 mukaan Herodes Antipas oli osallisena myös Jeesuksen teloituksessa. Jeesus tuli Galileasta, joka kuului Herodes Antipaan valta-alueeseen. Siksi Pilatus lähetti Jeesuksen Herodeksen luo tuomittavaksi. Herodes tapasi mielellään Jeesuksen, koska oli kuullut hänestä ja hänen tekemistään ihmeistä niin paljon. Jeesus ei kuitenkaan vastannut hänen kysymyksiinsä, joten Herodes lähetti Jeesuksen takaisin Pilatuksen luo ja antoi tämän ratkaista hänen tuomionsa.

Karkotus

Herodes Antipas hallitsi vuoteen 39 jKr. asti. Sitten hänen veljenpoikansa Herodes Agrippa I syytti häntä salaliitosta Rooman keisari Caligulaa vastaan. Keisari karkotti Herodes Antipaan maanpakoon Galliaan.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä