Suomen Pipliaseura

Hiskia

Hiskia oli eteläisen Juudan kuningaskunnan kuningas noin vuosina 725-697 eKr. Hänen kapinansa assyrialaisia vastaa johti siihen, että suuri osa maan alueista tuhoutui. Silti Raamatun kirjoittajat pitivät Hiskiaa hyvänä kuninkaana, koska hän piti huolen, ettei vääriä jumalia enää palveltu.

Nimi Hiskia

Nimi Hiskia tarkoittaa ”minun voimani on herra”. Hiskia oli kuningas Ahasin poika. Hän oli 25-vuotias kuninkaaksi tullessaan ja hän hallitsi Jerusalemissa 29 vuotta.


Jesajan kirjan ensimmäinen osa tapahtuu osittain Hiskian valtakaudella. Myös profeetta Hoosean ja profeetta Miikan toiminta osuu hänen hallituskaudelleen (Hoos.1:1; Miika 1:1).

Kapina Assyriaa vastaan

Hiskian isän Ahasin aikana Juudasta tuli Assyrian vasallivaltio. Kun Assyrian kuningas Sargon II kuoli vuonna 705 eKr, Hiskia ryhtyi kapinaan. Hän ei enää maksanut veroja ja valmisti Jerusalemin ja muut kaupungit Assyrian hyökkäyksen varalta. Luultavasti Hiskian tunneli kaivettiin tuolloin.


Assyrian uusi kuningas Sanherib kukisti kapinan kovalla kädellä, mutta ei onnistunut valloittamaan Jerusalemia. Raamatun kertomuksen mukaan Jumala suojeli omaa kaupunkiaan ihmeellisellä tavalla. Hän tuhosi Assyrian armeijan, jonka jälkeen assyrialaiset vetäytyivät.


Assyrialaisten lähteet mainitsevat vain, että Sanherib lukitsi Hiskian kuin ”häkkilinnun” ja pakotti hänet maksamaan entistä enemmän veroja (katso 2. Kun. 18:13-15). Lähteissä ei koskaan kerrota, miksi Kuningas Sanherib ei valloittanut Jerusalemia.

Jumalanpalvelusuudistukset

Hiskian taistelu Juudan itsenäisyydestä liittyi myös jumalanpalveluksessa tehtyihin uudistuksiin. Hän tuhosi kaikki Jerusalemin ulkopuolella olleet alttarit ja piti huolen, että kansa ei enää palvellut muita jumalia. 2. Aik. 30:1-3 mukaan Hiskia määräsi, että Pesah-juhlaa alettiin taas viettää. Hän kokosi koko kansan Jerusalemin temppeliin.

Uskollisuus Jumalalle

Myös omassa elämässään Hiskia luotti Jumalaan. Vakavan sairauden aikana hän rukoili Jumalaa. Jumala kuunteli häntä ja lähetti profeetta Jesajan parantamaan hänet (2. Kun. 20:1-11; Jes. 38).
Hiskian uudistustyön ja koska hän luotti Jumalaan Raamatun kirjoittajat ylistävät Hiskiaa yhtenä parhaista Juudan kuninkaista Daavidin ja Josian rinnalla.

 

 

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä