Suomen Pipliaseura

Iisak

Iisak oli Abrahamin ja Saaran poika sekä israelilaisten toinen patriarkka. Hänen isänsä Abrahamin piti uhrata hänet, mutta Jumala esti sen viime hetkellä. Iisak meni naimisiin Rebekan kanssa ja hänestä tuli Esaun ja Jaakobin isä.

Nimi Iisak

Raamatussa nimi Iisak liitetään merkitykseen ”hän nauraa”. Tämä liittyy siihen, että sekä Abrahamia että Saaraa alkoi naurattaa heidän kuullessaan, että he vielä vanhoilla päivillään saavat pojan (1. Moos. 17:17; 1. Moos. 18:13).


Iisak oli Rebekan aviomies sekä Esaun ja Jaakobin isä. Iisak kuoli Rebekan jälkeen ja hänen kaksi poikaansa hautasivat hänet sukuhautaan (1. Moos. 35:27-29). 

Kauan odotettu poikalapsi

Abraham ja Saara olivat lapsettomia vanhuuteen asti. Kuitenkin heistä lopulta tuli Iisakin vanhemmat. Iisakin syntyessä täyttyi Abrahamille annettu lupaus siitä, että hänestä alkaisi suuri kansa (1. Moos. 17:1-22).

Abrahamin uhri

Ensimmäisessä Mooseksen kisjassa Mo1. Moos. 22:1-19 Jumala haluaa tietää luottaako Abraham häneen. Siksi hän käskee Abrahamia uhraamaan Iisakin Morian-vuorella. Kun Abraham oli sitonut Iisakin alttarille, Herran enkeli huusi, että hänen ei tarvitse sittenkään uhrata poikaansa.

Iisak ja Rebekka

Kun Iisak oli neljäkymmentävuotias, hän meni naimisiin Rebekan kanssa. Iisak rakasti vaimoaan (1. Moos. 24:67). Tämä on yksi niistä harvoista Raamatun kohdista, jossa puhutaan aviollisesta rakkaudesta.


1. Moos. 26:1-11) kerrotaan, että Iisak ja Rebekka pakenivat filistealaiseen Gerarin kaupunkiin, koska Kanaaninmaassa oli nälänhätä. Iisak kertoi Gerarin asukkaille, että Rebekka oli hänen sisarensa, koska pelkäsi, että joku tappaisi hänet saadakseen Rebekan vaimokseen. Tämä kertomus muistuttaa kertomusta Abrahamista ja Saarasta 1. Moos. 12:10-20 ja 1. Moos. 20:1-18.

Jaakobin ja Esaun isä

Iisakilla ja Rebekalla oli kaksi poikaa: Esau ja Jaakob. Jaakob piti enemmän pojastaan Esausta, joka oli metsästäjä (1. Moos. 25:28). Rebekka piti enemmän nuoremmasta pojasta Jaakobista, joka viihtyi telttaleirillä. Rebekka ja Jaakob keksivät yhdessä juonen, jolla he saivat Iisakin antamaan esikoiselle kuuluvan siunauksen nuoremmalle pojalle Jaakobille. Tämä tarkoitti, että Jaakobista tuli Esaun sijasta tärkein perillinen.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä