Suomen Pipliaseura

Ismael

Ismael oli Abrahamin poika, jonka hän oli saanut orjattarensa Hagarin kanssa. Vaikka Ismael oli Abrahamin pojista vanhin, hän ei ollut Aabrahamin tärkein perillinen. Tärkein perillinen oli Ismaelin velipuoli Iisak, joka oli Abrahamin ja hänen vaimonsa Saaran poika.

Nimi Ismael

Nimi Ismael tarkoittaa ”Jumala kuulee”. Kun Ismaelin äiti Hagar tuli raskaaksi, hänen emäntänsä Saara hankaloitti Hagarin elämää ja hän joutui pakenemaan autiomaahan. Enkeli löysi Hagarin sieltä ja sanoi, että hän tulee synnyttämään pojan. Pojalle on annettava nimeksi Ismael, koska Jumala on kuullut, kuinka paljon vaivaa Hagar on kestänyt (1. Moos. 16:11).

Poislähetetty

Enkeli myös kertoi, että Ismael tulisi olemaan kuin villiaasi (1. Moos. 16:12), ja olisi riidoissa omien perheenjäsentensä kanssa. Riitely todellakin alkoi pian hänen velipuolensa Iisakin synnyttyä, ja Ismaelia syytettiin pikkuveljensä kustannuksella ilveilystä.


Saara pyysi Abraham lähettämään Hagarin ja Ismaelin pois, jotta Ismael ei voisi esittää vaatimuksia perinnöstä ja perintö jäisi kokonaan Iisakille.


Jumala käski Abrahamia tekemään kuten Saara oli pyytänyt, mutta lupasi samalla, että Ismaelista tulee suuren kansankunnan kantaisä.

Ismael ja Iisak

Ismael ja Iisak kasvoivat erossa toisistaan. Mutta kun heidän isänsä Abraham kuolee, he hautasivat hänet yhdessä Makpelan luolaan (1. Moos. 25:9-10).


Raamatussa kiinnitetään eniten huomiota Iisakiin ja hänen jälkeläisiinsä, mutta myös Ismael pysyy aina mukana kertomuksissa. Yksi hänen tyttäristään oli naimisissa Iisakin vanhimman pojan Esaun kanssa (1. Moos. 28:9)

Arabikansojen esi-isä

Ismael jäi elämään autiomaassa ja hänestä tuli jousimies (1. Moos. 21:20). Myöhempien tulkintojen mukaan arabikansakunnat polveutuvat hänestä.

Ismael Koraanissa

1. Moos. 22:1-19 sanotaan, että Jumala vaati Abrahamia uhraamaan poikansa Iisakin. Koraanissa on samasta kertomuksesta eri versio. Siinä Abraham sitoi alttarille uhrattavaksi Ismaelin, ei Iisakia. Islamissa Iisak ei ole tärkeämpi poika vaan Ismael.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä