Suomen Pipliaseura

Jaakob

Jaakob oli Abrahamin ja Iisakin ohella yksi kolmesta israelilaisten kantaisästä. Vaikka Jaakob oli nuorempi veli, hän sai isäänsä pettämällä esikoiselle kuuluvan siunauksen. Vastaavasti Jaakob itse joutui sekä setänsä Labanin että omien lastensa huijaamaksi.

Nimi Jaakob

Nimi Jaakob voi tarkoittaa ”Jumala suojelee” tai ”hän pettää”. Kun Jaakob eräänä yönä tappeli tuntemattoman miehen kanssa, hän sai uuden nimen ”Israel”. Se tarkoittaa ”Jumala taistelee” tai ”Jumala hallitsee” (1. Moos 32:28; Hoos. 12:4). Molempia nimiä käytettiin myöhemmin viittaamaan myös koko kansakuntaan.

Jaakob pettäjä

Jaakob oli Iisakin ja Rebekan poika sekä Esaun nuorempi kaksoisveli. Esaun ja Jaakobin syntyessä Jaakob piti kiinni veljensä kantapäästä. Hepreankielinen sanaleikki yhdistää kantapää-sanan ja Jaakobin nimen. Hepreassa kantapäillä roikkuminen saatetaan liittää pettämiseen.

Myöhemmin kertomuksessa hänestä todella tuleekin pettäjä: Jaakob huijasi vanhimman pojan esikoisoikeuden veljeltään antamalla vastineeksi kulhollisen linssikeittoa. Hän petti myös sokean isänsä naamioitumalla Esauksi. Isä Iisak antoi hänelle esikoiselle kuuluvan siunauksen Eesaun sijasta. Esau oli sen jälkeen niin vihainen Jaakobille, että tämän oli pakko paeta.

Laban pettää Jaakobin

Jaakob pakenee setänsä Labanin luo Haraniin. Siellä hän rakastuu Labanin nuorempaan tyttäreen Raakeliin. Laban kuitenkin huijaa Jaakobia antamalla hänelle salaa vaimoksi vanhemman tyttärensä Lean. Jaakob saa vasta myöhemmin mennä naimisiin Raakelin kanssa.

Lean ja Raakelin kanssa Jaakob saa kaksitoista poikaa ja yhden tyttären. Raakelin vanhempi poika, Joosef on Jaakobin lempilapsi.

Jaakobin pojat pettävät Jaakobin

Muut veljekset ovat kateellisia Jaakobin suosikille Joosefille. Niinpä he myyvät hänet Egyptiin meneville kauppiaille orjaksi. Tätä he eivät kerro isälleen, vaan teeskentelevät, että villieläin on raadellut Joosefin (1. Moos. 37:31-33).

Vuosia myöhemmin veljekset menevät Egyptiin ostamaan viljaa, koska Kanaaninmaassa on nälänhätä. Siellä he tapaavat Joosefin, josta on sittemmin tullut Egyptin käskynhaltija. Joosef antaa veljilleen anteeksi ja tuo koko perheensä Egyptiin.

Jaakobin siunaus

Jaakob lopulta kuolee Egyptissä. Vähän ennen kuolemaansa Jaakob siunaa kaksitoista poikaansa ja pyytää ettei häntä haudata Egyptiin, vaan Kanaaninmaassa sijaitsevaan sukuhautaan. Abraham, Iisak ja Lea oli myös haudattu sinne (1. Moos. 50:12-14).

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.20.13
Seuraa meitä