Suomen Pipliaseura

Jefta

Jefta johti gileadilaisia ammonilaisia vastaan käydyssä sodassa. Ennen taistelun alkua Jefta rukoili Jumalan apua ja antoi Jumalalle lupauksen. Hän voitti ammonilaisten armeijan, mutta siitä hyvästä hänen oli uhrattava oma tyttärensä.

Nimi Jefta

Nimi Jefta on lyhenne nimestä Jeftael ja se tarkoittaa ”Jumala avaa”. Profeetta Samuel viittaa Jeftaan yhtenä Israelin tärkeimmistä tuomareista (1. Sam. 12:11).


Hepr. 11:32 Jeftaa kutsutaan uskon esikuvaksi yhdessä Gideonin, Barakin, ja Simsonin kanssa.

Avioton lapsi ja sotajoukkojen komentaja

Jefta oli kotoisin Gileasta, Jordaninjoen toisella puolella olevalta alueelta, joka kuului Manassen heimolle. Hän oli Gileadin ja prostituoidun naisen avioton poika. Jeftan velipuolet eivät halunneet hänen jakavan perintöään ja ajoivat hänet pois. Näin Jefta liittyi Gileadin ulkopuolella asuvien joutilaiden miesten joukkoon. Joutilailla tarkoitettaneen rosvoja.


Kun ammonilaiset yrittävät valloittaa Gileadin alueen, kaupungin vanhimmat anelivat Jeftaa ryhtymään heidän armeijansa komentajaksi. Jefta tuotti ammonilaisille kivuliaan tappion.

Jeftan tytär

Jeftan toiminta ei ollut pelkästään sankarillista vaan myös traagista. Ennen kuin taistelu ammonilaisten kanssa oli alkanut, Jefta rukoili Jumalalta apua, ja antoi Jumalalle lupauksen. Hän lupasi, että jos hän pääsee palaamaan turvallisesti kotiinsa, hän uhraa ensimmäisen tapaamansa ihmisen (Tuom. 11:30-40).


Jefta ei osannut ennakoida, että ensimmäinen, joka tulee tervehtimään häntä, on hänen tyttärensä ja ainut lapsensa. Tajutessaan, että hänen oli uhrattava tyttärensä, hän repäisi vaatteensa, mutta ei voi perua lupaustaan. Hänen tyttärelleen annettiin kaksi kuukautta aikaa surra ystäviensä kanssa sitä, että ei koskaan mene naimisiin. Sitten Jefta teki, mitä hän oli Jumalalle luvannut ja uhrasi oman tyttärensä.

Ihmisuhri

Ihmisuhri tuomitaan voimakkaasti Vanhassa testamentissa (3. Moos. 20:2-5). Tästä syystä jotkut Raamatun tutkijat ovat sitä mieltä, että Jefta ei todellisuudessa uhrannut tytärtään, vaan omisti hänet Jumalalle. Teksti puhuu kuitenkin selvästi ihmisuhrista.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.13
Seuraa meitä