Suomen Pipliaseura

Kymmenen käskyä: sisältö

Kymmenen käskyä sisältävät periaatteet siitä, miten ihmisten pitäisi kohdella Jumalaa ja toisiaan. Jokaisesta käskystä annetaan lyhyt selvennys.

1. "Sinulla ei saa olla muita jumalia."

Ensimmäisessä käskyssä Jumala vaatii, että hänen kansansa palvoo vain häntä eikä muita jumalia.

2. "Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa..."

Toinen käsky kieltää kaikki jumalankuvien palvonnan muodot. Tämä ei ole tarkoita vain ulkomaisten jumalien kuvia, vaan myös Israelin Jumalaa itseään.

Muinaisessa Lähi-idässä uskottiin, että jumalien patsaat antoivat ihmiselle jonkinasteista voimaa suhteessa Jumalaan. Jumalankuvaa palvomalla tavoiteltiin jumalan siunausta ja suojelusta. Toinen käsky tekee selväksi, että Israelin Jumala on suvereeni, kaikkivaltias Jumala; ihmiset eivät voi hallita häntä eikä heidän pidä sitä yrittääkään.

3. "Älä käytä väärin Herran, Jumalasi, nimeä..."

Jumalan nimessä ajateltiin olevan voimaa. Ihmiset eivät saaneet käyttää Jumalan nimeä hankkiakseen valtaa itselleen. He eivät esimerkiksi saaneet käyttää Jumalan nimeä toistensa kiroamiseen tai väärän todistuksen lausumiseen.

4. "Muista pyhittää lepopäivä..."

Topic_2221_Sapatti (seitsemäs päivä) on nimitetty lepopäiväksi sekä ihmisille että eläimille. Silloin tuli myös muistella, miten Jumala oli pelastanut kansansa Egyptistä (5. Moos. 5:15).

5. "Kunnioita isääsi ja äitiäsi..."

Viides käsky ei ole välttämättä suunnattu pienille lapsille, vaan se on annettu yleisemmin perheyksikön ylläpitämiseksi – olihan se yksi (israelilaisen) yhteiskunnan tärkeimmistä rakennuspalikoista.

6. "Älä tapa"

Heprealaisessa Raamatussa ”tappamista” tarkoittava sana viittaa tappoon, jota laki ei salli. Tämän säännön tarkoitus oli kenties lopettaa yksittäisten henkilöiden tekemät verikostot. Sääntö saattoi kohdistua myös epäinhimilliseen kohteluun, joka johti uhrin kuolemaan.

7. "Älä tee aviorikosta"

Seitsemäs käsky suojelee avioliittoa. Se kieltää seksuaalisen kanssakäymisen (naimisissa olevan tai naimattoman) miehen ja toisen miehen vaimon välillä.

8. "Älä varasta"

Tässä kielletään toisen henkilön omaisuuden varastaminen. Tekstissä saatetaan viitata myös ihmisten kidnappaamiseen.

9. "Älä todista väärin toista ihmistä vastaan..."

Yhdeksäs käsky kieltää ihmisiä lausumasta väärää todistusta oikeudenkäynnissä. Tällaisen väärän todistuksen takia saatettiin tuomita viattomia kuolemaan (katso 1. Kun. 21:8-14).

10. "Älä tavoittele toisen taloa…"

Kymmenennes käsky tuomitsee ihmisten halun saada omakseen ihmisiä tai asioita, jotka eivät kuulu heille. Se tuomitsee myös kaikki toimet näiden haluttujen ihmisten tai asioiden saamiseksi.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä