Suomen Pipliaseura

Liitto Vanhassa testamentissa: Abrahamin liitto

Kun Jumala teki liiton Abrahamin kanssa, hän antoi tälle lupauksen: Abrahamista tulisi monien kansojen isä ja hänen jälkeläisensä saisivat omakseen Kanaaninmaan. Raamatussa on kaksi kertomusta Aabrahamin kanssa tehdystä liitosta: 1. Moos. 15 ja 1. Moos. 17:1-14.

Savuava tuliastia ja palava soihtu

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa 1. Moos. 15 Jumala lupaa Abramille, että tämä saa pojan ja tälle annetaan Kanaaninmaa. Abram pyytää Jumalalta todistetta lupauksesta. Vastauksena Jumala käskee häntä teurastamaan tietyn määrän eläimiä. Abram leikkaa eläimet kahtia ja laittaa puolikkaat toisiaan vasten. Yöllä hän näkee savuavan roihun ja palavan soihdun kulkevan uhrilihojen välissä. Näin Jumala osoitti Abramille, että pitää lupauksensa.

Ympärileikkaus liiton merkkinä

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa 1. Moos. 17 Jumala tekee liiton Abramin kanssa ja lupaa hänelle paljon jälkeläisiä ja omistuksen Kanaaninmaahan. Tämän liiton merkkinä ja sinettinä kaikki Abramin miespuoliset jälkeläiset piti ympärileikata

Käsite ”liitto”

Käsite ”liitto” viittaa yleensä (myös Vanhassa testamentissa) kahden osapuolen väliseen sopimukseen. Jumalan liitto Abrahamin kanssa merkitsee kuitenkin jotakin muuta: se tarkoittaa pikemminkin tiettyjä etuoikeuksia. Liittoa voidaan verrata ”erioikeuskirjoihin”, joita on säilynyt muinaisesta Lähi-Idästä. Kuningas saattoi antaa erioikeuskirjoja myöntäessään etuoikeuksia, valtaoikeuksia tai omistuksia palkkioiksi alamaisilleen.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä