Suomen Pipliaseura

Uuden testamentin tekstikritiikki: Historia

Erasmuksen laitos

Erasmus Rotterdamilainen (1466? -1536) oli yksi ensimmäisistä, joka tutki Uuden testamentin kreikankielistä tekstiä ja ensimmäinen, joka julkaisi painetun kreikankielisen Uuden testamentin. Kreikkalaisen tekstin avulla hän halusi tehdä Uudesta testamentista Vulgataa paremman latinankielisen käännöksen.

Lisää käsikirjoituksia

Erasmuksella oli käytettävissään vain pieni määrä melko myöhäisiä kreikankielisiä käsikirjoituksia, jotka olivat peräisin pääasiassa 900- ja 1000-luvulta jKr. Erasmuksen jälkeisillä vuosisadoilla tutkijoiden ulottuville tuli yhä enemmän Uuden testamentin käsikirjoituksia. Erityisesti 1800-luvulla löydettiin ja jäljitettiin useita vanhoja käsikirjoituksia.

Codex Sinaiticus

Saksalaisella tutkijalla Konstantin von Tischendorfilla (1815-1873) oli merkittävä rooli Uuden testamentin tekstikritiikin kehittämisessä. Hän löysi 1800-luvun puolivälissä Siinain vuorella sijaitsevasta Pyhän Katariinan luostarista käsikirjoituksen, joka sai nimekseen Codex Sinaiticus. Se oli aikanaan vanhin täydellinen kreikankielinen Raamattu. Codex Sinaiticus on peräisin 300-luvulta jKr.

Uusia löytöjä 1900-luvulla

1900-luvulla löytyi paljon kreikankielisen Uuden testamentin papyruskatkelmia, joista vanhimmat olivat peräisin 100-luvulla jKr.

Nykyisin mistään muusta antiikin ajan kirjasta ei ole olemassa yhtä paljon käsikirjoituksia kuin Uudesta testamentista.

 

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä