Suomen Pipliaseura

31.7.2022 vesper

UT lukukappale

Profetoiminen ja kielillä puhuminen

1Tavoitelkaa rakkautta, mutta vielä kiihkeämmin tavoitelkaa hengellisiä lahjoja ja ennen kaikkea profetoimisen lahjaa. 2Kielillä puhuva ei näet puhu ihmisille vaan Jumalalle. Kukaan ei ymmärrä häntä, kun hän puhuu salaisuuksia Hengen vallassa. 3Se, joka profetoi, puhuu sen sijaan ihmisille. Hän puhuu rakentavasti, ohjaa ja lohduttaa. 4Kielillä puhuva rakentaa vain itseään. Se, joka profetoi, rakentaa seurakuntaa. 5Toivon teidän kaikkien puhuvan kielillä, mutta vielä enemmän toivon teidän profetoivan. Se, joka profetoi, on merkittävämpi kuin se, joka puhuu kielillä – paitsi jos tämä osaa selittää puheensa, niin että siitä on seurakunnalle hyötyä.

6Veljet ja sisaret, mitä hyötyä minusta on teille, jos tulen luoksenne puhumaan kielillä, mutten välitä teille minkäänlaista ilmestystä, tietoa, profetiaa tai opetusta? 7Sama koskee elottomia soittimia, kuten huilua ja lyyraa. Jos niillä ei voisi soittaa eri säveliä, miten melodian voisi tunnistaa? 8Kuka tietää valmistautua taisteluun, jos torvella soitettu merkki on epäselvä?

9Samoin on teidän puheenne laita: Jos ette puhu selvästi, miten teitä voi ymmärtää? Silloin saatte puhua tuuleen. 10Niin paljon kuin maailmassa onkin kieliä, niitä kaikkia ymmärtää joku. 11Jos en ymmärrä jonkun puhetta, hän on minulle vieraskielinen niin kuin minäkin hänelle.

Hengellisten lahjojen on oltava hyödyksi kaikille

12Kun te siis tavoittelette hengellisiä lahjoja, tavoitelkaa niitä seurakunnan hyödyksi. Silloin teiltä ei puutu mitään. 13Siksi kielillä puhuvan on rukoiltava kykyä selittää puheensa. 14Jos näet rukoilen kielillä, henkeni kyllä rukoilee mutta järkeni ei.

15Mitä tämä tarkoittaa? Rukoilen sekä hengessäni että ymmärrettävästi. Laulan ylistystä sekä hengessäni että ymmärrettävästi. 16Jos kiität Jumalaa vain hengessäsi, miten satunnainen paikallaolija tietää sanoa aamenen kiitoksesi loppuun? Eihän hän ymmärrä, mitä sanot. 17Sinä kyllä kiität hyvin, muttet auta toista kehittymään.

18Minä puhun kielillä enemmän kuin kukaan teistä, ja kiitän siitä Jumalaa. 19Seurakunnassa puhun silti mieluummin viisi sanaa ymmärrettävästi kuin kymmeniätuhansia sanoja kielillä, koska silloin voin opettaa muitakin.

1. Kor. - 1. kirje korinttilaisille 14:1-19UT2020Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.16.20
Seuraa meitä