Suomen Pipliaseura

10. #rauha: Oikeudenmukaisuuden jano

Taistelu kohti parempaa maailmaa on minulle tärkeää. Tahdon muuttaa maailmaa tasa-arvoisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Kannan huolta myös luonnon hyvinvoinnista. En usko olevani yksin – maailmantuska on varmasti monelle tuttu kokemus. Oikeudenmukaisuuden jano on väline, joka meille ihmisille on annettu, jotta saisimme intoa lähteä toimimaan paremman maailman puolesta. Toive yhteiskunnasta, jossa oikeudenmukaisuus radikaalilla tavalla toteutuisi, ei ole ääripää.

Usein suhtaudun minulle tärkeisiin arvoihin ja asioihin suorastaan intohimoisesti. Joskus kuitenkin mietin, voiko oikeudenmukaisuuden janoni olla myös sokaisevaa. Missä menee taisteluun käymisen raja? Rakennanko rauhan sijasta riitaa tai kahtiajakoja? Syntyykö oikeudenmukaisuuden janosta – hyvästä työvälineestä – lopulta ase, jonka kohotan toisia vastaan?

Jumala lupaa Miikan kirjassa:

Hän, Herra, ratkaisee kansakuntien riidat,
hän jakaa oikeutta väkeville kansoille
lähellä ja kaukana.
Niin taotaan miekat auran teriksi
ja keihäät vesureiksi.
Yksikään kansa ei enää kohota miekkaa toista vastaan
eikä harjoittele sotataitoja.
Silloin jokainen saa istua mitään pelkäämättä oman viiniköynnöksensä ja viikunapuunsa alla. Näin on Herra Sebaot sanonut. (Miika 4:3-4)

Jumalan lupaus tulevaisuudesta on valtakunta, jossa vallitsee ilo, vapaus ja pelon poissaolo. Taivaassa nämä asiat ovat totta, mutta ne voivat murtautua esiin myös tässä maailmassa. Jeesus opetti, että Jumalan valtakunta versoo ihmisten keskellä. Se on oikeudenmukaisuutta ja rauhaa, joiden välähdyksiä voimme nähdä elämässämme ja ympäröivässä yhteiskunnassa.

Kristinuskon mullistava väite on, että ikiaikojen Jumala haluaa muuttaa tätä maailmaa ja käyttää siinä ihmisiä työtovereinaan. Ajattelen, että tässä piilee kristityn syvin kutsumus: saamme olla muuttamassa maailmaa paremmaksi.

Kun näen tässä maailmassa – tai itsessäni – merkkejä sodasta, riidasta ja rikkinäisyydestä, palaan Jumalan lupauksen ääreen. Maailma muuttuu vielä mullistavalla tavalla. Miikan kirjan mukaan ”miekat taotaan auran teriksi ja keihäät vesureiksi”. Ne välineet meissä, joilla olemme ennen käyneet toisiamme vastaan, muutetaan työvälineiksi, joiden avulla toimia yhdessä.

Anne Heikkinen
Kirjoittaja on teologian opiskelija ja nuori maailmanmuuttaja, joka haaveilee Jumalan valtakunnan murtautumisesta maailmaan.

Raamatunteksti(t)

8– Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää.

Vain tätä Herra sinulta odottaa:

tee sitä mikä on oikein,

osoita rakkautta ja hyvyyttä

ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen.

Miika 6:8KR92Avaa lukunäkymä
Kotikaupunki torjuu Jeesuksen

16Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan, 17ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Hän avasi kirjakäärön ja löysi sen kohdan, jossa sanotaan:

18– Herran henki on minun ylläni,

sillä hän on voidellut minut.

Hän on lähettänyt minut

ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman,

julistamaan vangituille vapautusta

ja sokeille näkönsä saamista,

päästämään sorretut vapauteen

19ja julistamaan Herran riemuvuotta.

20Hän kääri kirjan kokoon, antoi sen avustajalle ja istuutui. Kaikki, jotka synagogassa olivat, katsoivat tarkkaavasti häneen. 21Hän alkoi puhua heille: »Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.»

Luukas 4:16-21KR92Avaa lukunäkymä

Mikä saa sinun sisäisen aktivistisi heräämään?

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä