Suomen Pipliaseura

21.8.2024 Keskiviikko

Kuuntele Tässä olen harjoitus 21.8.2024

TÄSSÄ

Muistutan itseäni siitä, että Jumala katselee minua rakastavasti ja hyväksyvästi.

. . .

Jumala, anna minulle tänään täysi luottamus sinun rakkauteesi ja huolenpitoosi.


SANA

”Taivaiden valtakuntaa voi ajatella näin: Isäntä lähti aikaisin aamulla palkkaamaan työmiehiä viinitarhaansa. Hän sopi miesten kanssa yhden denaarin päiväpalkasta ja lähetti heidät viinitarhaan. Kun hän yhdeksän aikoihin lähti ulos, hän näki joukon joutilaita miehiä seisoskelemassa torilla. Isäntä sanoi miehille: ’Menkää tekin viinitarhaan. Maksan teille asiallisen palkan.’ Miehet tekivät niin. Isäntä kävi ulkona myös keskipäivällä ja kolmen maissa iltapäivällä ja teki samoin. Kun hän viiden aikoihin kävi taas ulkona, hän näki jälleen miehiä seisoskelemassa ja kysyi heiltä: ’Miksi olette seisseet täällä joutilaina koko päivän?’ ’Koska kukaan ei ole palkannut meitä’, miehet vastasivat. ’Menkää tekin viinitarhaani’, isäntä sanoi.

Illan tullen isäntä sanoi tilanhoitajalleen: ’Kutsu työmiehet koolle ja maksa palkka jokaiselle, viimeksi tulleille ensin ja ensin tulleille viimeiseksi. Viiden aikoihin aloittaneet saivat denaarin mieheen. Ensimmäisinä töihin tulleet arvelivat nyt saavansa enemmän, mutta hekin saivat denaarin. He alkoivat väittää vastaan ja sanoivat isännälle: ’Nuo viimeisinä tulleet olivat hommissa tunnin. Silti pidät heitä saman arvoisina kuin meitä, jotka paiskimme töitä helteessä koko päivän!’ Isäntä sanoi yhdelle valittajista: ’En tee sinulle vääryyttä, ystäväni. Emmekö sopineet yhdestä denaarista? Ota omasi ja lähde. Tahdon antaa tälle viimeiselle saman kuin sinullekin. Vai enkö muka saa tehdä omillani, mitä tahdon? Katsotko pahalla sitä, että minä olen hyvä?’ Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi.” (Matt. 20: 1–16)

Jos olisin aamulla palkattu työmies viinitarhalla, miltä tämä menettely minusta tuntuisi? Entä jos olisin viimeisen tunnin ajaksi tullut?

Mitä ajattelen ansainneeni oikeudenmukaisesti, missä tarvitsen armoa?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Jumala, vapauta minut vertaamasta itseäni muihin, arvioimasta toisten elämää ja toimintaa. Tarvitsen sinun armoasi joka päivä aamusta iltaan. Kiitos, että saan sen omistaa ilman ansiota.

Raamatunteksti(t)

Vertaus viinitarhan työmiehistä

1»Taivasten valtakuntaa voi verrata isäntään, joka aamuvarhaisella lähti palkkaamaan työmiehiä viinitarhaansa. 2Hän sopi miesten kanssa yhden denaarin päiväpalkasta ja lähetti heidät viinitarhaan. 3Päivän kolmannella tunnilla hän lähti taas ulos ja näki, että torilla seisoi vielä miehiä jouten. 4’Menkää tekin viinitarhaan’, hän sanoi heille, ’minä maksan teille sen, mitä kuuluu maksaa.’ 5Miehet lähtivät. Kuudennen ja yhdeksännen tunnin aikaan isäntä lähti taas ulos ja teki samoin. 6Kun hän sitten meni ulos yhdennellätoista tunnilla, hän näki vieläkin muutamia joutilaita ja kysyi heiltä: ’Miksi te seisotte täällä kaiken päivää toimettomina?’ 7’Kukaan ei ole palkannut meitä’, he vastasivat. Hän sanoi miehille: ’Menkää tekin minun viinitarhaani.’

8»Kun sitten tuli ilta, viinitarhan omistaja sanoi tilanhoitajalleen: ’Kutsu työmiehet ja maksa heille palkka, viimeksi tulleille ensin ja ensimmäisille vasta sitten.’ 9Ne, jotka oli palkattu yhdennellätoista tunnilla, tulivat ja saivat kukin denaarinsa. 10Kun ensiksi palkatut tulivat, he luulivat saavansa enemmän, mutta hekin saivat vain denaarin. 11Silloin he nostivat metelin ja sanoivat isännälle: 12’Nämä viimeksi tulleet tekivät työtä yhden ainoan tunnin, ja silti sinä annat heille saman kuin meille, jotka olemme kantaneet päivän kuorman ja helteen.’ 13Mutta isäntä sanoi yhdelle miehistä: ’Ystäväni, enhän minä tee sinulle vääryyttä. Emmekö me sopineet denaarista? 14Ota omasi ja mene. Minä tahdon maksaa tälle viimeksi tulleelle saman kuin sinulle, 15ja kai minä saan omallani tehdä mitä haluan? Katsotko sinä karsaasti sitä, että minä olen hyvä?’

16»Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi.»

Matteus 20:1-16KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä