Suomen Pipliaseura

22.8.2024 Torstai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 22.8.2024

TÄSSÄ

Joskus minun on vaikeaa rauhoittua läsnäoloosi, Jeesus. Istu sinä tässä vierelläni ja jaa kanssani tunteeni, olivatpa ne tänään mitkä tahansa.

. . .

Sinä olet täynnä armoa ja totuutta. Se luo levon minun sisimpääni.


SANA

Jeesus jatkoi vertauksiaan ja sanoi heille: ”Taivaiden valtakuntaa voi ajatella näin: Kuningas järjesti häät pojalleen. Hän lähetti palvelijansa kutsumaan vieraita häihin, mutta kutsutut eivät halunneet tulla. Kuningas lähetti toisia palvelijoita ja käski heidän sanoa kutsutuille: ’Olen valmistanut aterian. Härät ja lihaviksi syötetyt vasikat on teurastettu, ja kaikki on valmiina. Tulkaa häihin!’ Kutsutut eivät kuitenkaan välittäneet kutsusta vaan lähtivät kuka minnekin, joku pellolleen, joku liikkeeseensä. Toiset kävivät käsiksi palvelijoihin ja pahoinpitelivät ja tappoivat heidät. Silloin kuningas raivostui ja lähetti sotajoukkonsa tuhoamaan tappajat ja polttamaan heidän kaupunkinsa. Sitten hän sanoi palvelijoilleen: ’Häät ovat valmiina, mutta kutsutut eivät olleet kutsun arvoisia. Lähtekää siis kaupungin porteille ja kutsukaa häihin kaikki, jotka vain löydätte.’ Palvelijat lähtivät ja kokosivat kaikki, jotka he löysivät, niin hyvät kuin pahatkin. Hääpaikka täyttyi ruokailijoista. Kun kuningas meni katsomaan vieraita, hän näki miehen, joka ei ollut pukeutunut juhlapukuun. Hän kysyi: ’Ystävä hyvä, miten olet tullut tänne ilman juhlapukua?’ Mutta vieras vain istui vastaamatta mitään. Silloin kuningas sanoi palvelijoille: ’Sitokaa hänen kätensä ja jalkansa ja heittäkää hänet ulos, synkimpään pimeyteen. Siellä itketään ja purraan hammasta. Monet on kyllä kutsuttu mutta harvat valittu.’” (Matt. 22: 1–14)

  • Mietin elämässä erilaisia tilanteita, joissa saatan kohdata hengellisten asioiden torjuntaa. Millaisia kutsuja minä torjun elämässäni? Ketä ihmisiä tai asioita?
  • Kaikkia kutsuttiin, mutta yhdellä ei ollut oikeita vaatteita. Millainen puku minulla on Jumalan edessä? Vai olenko ilman vaatteita?
  • Vertaus päättyy toteamukseen, että monet ovat ”kutsutut mutta harvat valitut”. Mitä ajattelen tästä?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Herra kuitenkin vastasi: ”Minun armoni riittää sinulle. Voima tarvitsee heikkoutta ollakseen täydellinen.” Kehuskelen siis mieluiten heikkouksillani, koska silloin päälleni asettuu Kristuksen voima. (2 Kor. 12: 9)

Raamatunteksti(t)

Kuninkaanpojan häät

1Jeesus jatkoi vertauspuheitaan ja sanoi heille:

2»Taivasten valtakuntaa voi verrata kuninkaaseen, joka valmisti häät pojalleen. 3Hän lähetti palvelijoitaan kutsumaan häävieraita, mutta kutsun saaneet eivät tahtoneet tulla. 4Silloin hän lähetti toisia palvelijoita ja käski heidän sanoa kutsutuille: ’Olen valmistanut ateriani, härät ja syöttövasikat on teurastettu, kaikki on valmiina. Tulkaa häihin!’ 5Mutta kutsun saaneista toiset eivät välittäneet siitä, vaan menivät muualle, kuka pellolleen, kuka kaupoilleen, 6toiset taas ottivat kuninkaan palvelijat kiinni, pieksivät heitä ja löivät heidät hengiltä. 7Silloin kuningas vihastui. Hän lähetti sotajoukkonsa, surmasi murhamiehet ja poltti heidän kaupunkinsa. 8Sitten kuningas sanoi palvelijoilleen: ’Kaikki on valmiina hääjuhlaa varten, mutta kutsutut eivät olleet juhlan arvoisia. 9Menkää nyt teille ja toreille ja kutsukaa häihin keitä vain tapaatte.’ 10Palvelijat menivät ja keräsivät kaikki, jotka he tapasivat, niin pahat kuin hyvät, ja häähuone täyttyi aterialle tulleista.

11»Kun kuningas tuli sisään katsomaan juhlavieraitaan, hän näki siellä miehen, jolla ei ollut hääpukua. 12Hän kysyi tältä: ’Ystäväni, kuinka saatoit tulla tänne ilman häävaatteita?’ Mies ei saanut sanaa suustaan. 13Silloin kuningas sanoi palvelijoilleen: ’Sitokaa hänet käsistä ja jaloista ja heittäkää ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita. 14Monet ovat kutsuttuja, mutta harvat valittuja.’»

Matteus 22:1-14KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä