Suomen Pipliaseura

27.1.2024 Lauantai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 27.1.2024

TÄSSÄ

”Älä anna pyörteen temmata minua mukaansa, syvyyden nielaista minua, älä anna kuilun sulkeutua pääni päällä” (Ps. 69: 16).

. . .

Käännä kasvosi minun puoleeni ja anna minulle sinun rauhasi.

SANA

Saman päivän iltana Jeesus sanoi oppilailleen: ”Nyt lähdetään vastarannalle.” Oppilaat jättivät väkijoukon ja nousivat veneeseen, jossa Jeesus jo istui. Samalla lähti muitakin veneitä. Äkkiä nousi raju ukkosmyrsky, ja aallot löivät veneeseen, niin että se alkoi täyttyä. Jeesus nukkui veneen perässä pää tyynyllä. Oppilaat herättivät hänet ja sanoivat: ”Opettaja, me hukumme! Etkö välitä yhtään?” Silloin Jeesus nousi, komensi tuulta ja käski järveä: ”Rauhoitu, ole hiljaa!” Tuuli asettui. Tuli aivan tyyntä. Jeesus kysyi oppilailta: ”Miksi olette tuollaisia pelkureita? Ettekö vieläkään luota minuun?” Silloin oppilaat pelästyivät entistä pahemmin ja kyselivät toisiltaan: ”Mikä mies tämä oikein on, kun tuuli ja aallotkin tottelevat häntä?” (Mark. 4: 35–41)

  • Olenko joskus saanut kehotuksen lähteä vastarannalle? Mitä tapahtui?
  • ”Herra, pelasta meidät! Me hukumme.” Keitä ovat ”me”, joiden kanssa näin rukoilen?
  • Millaisia pahoja voimia ja myrskyjä minun elämässäni riehuu? Miten Jeesus auttaa minua niissä?
  • Jeesus istuu viereeni ja sanoo minulle: ”Sinä vähäuskoinen pelkuri.” Millainen hänen katseensa on? Millaisella äänellä hän tuon sanoo? Mitä hänelle vastauksena sanon?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Tästä kertomuksesta juontuu ajatus kirkosta laivana, veneenä, joka purjehtii elämän myrskyissä. Siitä puhuu jo Tertullianus vuoden 200 tienoilla: ”Tämä pieni vene edustaa kirkkoa, sillä merellä, eli tässä maailmassa, aallot heittelevät sitä. Aallot merkitsevät vainoa ja kiusauksia, kun taas Herramme pitkämielisyydessään on ikään kuin hän nukkuisi, kunnes viimeisenä päivänä pyhien rukoukset herättävät hänet tyynnyttämään maailman ja antamaan omilleen rauhan.” (Tertullianus, De baptismo. Suom. Outi Lehtipuu teoksessa Alussa oli Sana). Mitä jos muutan sanan kirkko kohdalle sanan minä: Tämä pieni vene edustaa minua, sillä…..

Raamatunteksti(t)

Jeesus tyynnyttää myrskyn

35Samana päivänä illan tultua Jeesus sanoi opetuslapsilleen: »Nyt lähdemme vastarannalle.» 36Opetuslapset lähettivät väen pois ja nousivat veneeseen, jossa Jeesus jo istui. Muitakin veneitä lähti hänen mukaansa. 37Äkkiä nousi kova myrskytuuli ja aallot löivät veneeseen, niin että se oli täyttymäisillään. 38Mutta Jeesus vain nukkui veneen perässä nojaten päänaluseen. Opetuslapset herättivät hänet ja sanoivat: »Opettaja, etkö näe, me hukumme!» 39Silloin hän nousi, nuhteli tuulta ja käski merta: »Vaikene, ole hiljaa!» Tuuli asettui, ja tuli aivan tyven. 40Jeesus sanoi heille: »Miksi te noin pelkäätte? Eikö teillä vieläkään ole uskoa?» 41Silloin suuri pelko valtasi heidät ja he kyselivät toisiltaan: »Mikä mies tämä oikein on? Häntähän tottelevat tuuli ja aallotkin.»

Markus 4:35-41KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä