Suomen Pipliaseura

30.8.2024 Perjantai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 30.8.2024

TÄSSÄ

”Sulhanen tulee! Lähtekää häntä vastaan!”

. . .

Hengitän hiljaisuutta, laskeudun sisimpääni, avaan sydämeni silmän!


SANA

Taivaiden valtakuntaa voi ajatella näin: Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat soihdut ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmiä ja viisi järkeviä. Tyhmät eivät ottaneet mukaansa öljyä, mutta järkevät ottivat soihdun lisäksi öljyastian. Kun sulhanen viipyi, kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Keskellä yötä kuului huuto: ’Sulhanen tulee! Lähtekää häntä vastaan!’ Silloin morsiusneidot havahtuivat ja sytyttivät soihtunsa. Tyhmät morsiusneidot pyysivät järkeviltä lisää öljyä, jotta heidän soihtunsa eivät sammuisi. Järkevät kuitenkin vastasivat: ’Sitä ei millään riitä meille kaikille. Menkää myyjien luokse ja ostakaa itsellenne öljyä.’ Kun tyhmät morsiusneidot olivat ostamassa öljyä, sulhanen saapui. Valmiina olevat morsiusneidot menivät hänen kanssaan häihin, ja hääpaikan ovi suljettiin. Vähän myöhemmin muutkin morsiusneidot tulivat ja pyysivät: ’Herra, Herra, avaa meille ovi!’ Sulhanen kuitenkin sanoi: ’En todellakaan avaa. Minä en tunne teitä.’ Pysykää siis valveilla, koska ette tiedä päivää ettekä hetkeä.” (Matt. 25: 1–13)

  • Kertomuksessa taivaiden valtakunnasta odotetaan sulhasta ja puhutaan häistä. Miten nämä yhteyttä, rakkautta ja juhlaa kuvaavat sanat resonoivat minussa tänään? Millainen odottaja minä olen?
  • Järkevät morsiusneidot lähtevät valmistautuneina sulhasta vastaan, kun taas tyhmät lähtevät valmistautumattomina hänestä poispäin myyjien luo. Mikä valmistaa minua menemään kohti sulhasta, mikä vie hänestä poispäin?
  • Järkevät morsiusneidot ovat varautuneet viivytykseen, eikä se yllätä heitä kohtalokkaasti. Pohdin, mitä ”viivytys”, jokin vastoinkäyminen, on minulle ja miten se haastaa omaa odotustani. Kerron Jumalalle, miten ”viivytys” painaa minua ja kenties yllyttää luopumaan odotuksesta. Kuuntelen, mitä minulle vastataan.

TÄSTÄ ETEENPÄIN

”Ota minua kädestä, juostaan! Vie minut taloosi, kuningas, vie minut huoneeseesi! Tule, iloitaan ja riemuitaan! Rakkautesi on ihanampaa kuin viini. Suotta eivät neidot sinua rakasta.” (Laul.l. 1: 4)

Raamatunteksti(t)

Viisaat ja tyhmät morsiusneidot

1»Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. 2Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. 3Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. 4Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. 5Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. 6Mutta keskellä yötä kuului huuto: ’Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!’ 7Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. 8Tyhmät sanoivat viisaille: ’Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.’ 9Mutta viisaat vastasivat: ’Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.’ 10Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. 11Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: ’Herra, Herra, avaa meille!’ 12Mutta hän vastasi: ’Totisesti, minä en tunne teitä.’

13»Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.

Matteus 25:1-13KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä