Suomen Pipliaseura

6.1.2024 Loppiainen Jeesus, maailman valo

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 06.01.2024


TÄSSÄ

Jumala, sinusta kaikki on lähtöisin, ja sinun luoksesi me kaikki palaamme (1. Kor. 8: 6). Idän tietäjät tulivat kaukaa sinun tekoasi kunnioittamaan. Auta minuakin suuntaamaan elämääni sinua kohti.

. . .

Jään hetkeksi eteesi, käännyn sinuun päin ja koetan tarkata, mitä haluat sanoa.

SANA

Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodes Suuren aikana, Jerusalemiin saapui idästä tietäjiä, jotka tulkitsivat ennusmerkkejä. ”Missä on se juutalaisten kuningas, joka on juuri syntynyt?” he kysyivät. ”Me näimme idässä hänen tähtensä ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitusta.” Tämän kuullessaan kuningas Herodes järkyttyi, ja koko Jerusalem alkoi kohista. Herodes kutsui koolle kaikki ylipapit ja oppineet ja kysyi heiltä, missä Kristus syntyisi.

”Juudean Betlehemissä”, he vastasivat. ”Profeetan kirjassa näet sanotaan:

’Sinä, Juudan Betlehem,
et suinkaan ole vähäisin heimosi johtajista.
Sinusta syntyy hallitsija,
joka paimentaa kansaani Israelia.’”

Silloin Herodes kutsui tietäjät salaa luokseen ja kyseli heiltä tarkasti, milloin tähti oli ilmestynyt. Hän lähetti heidät Betlehemiin ja sanoi: ”Menkää sinne ja ottakaa perusteellisesti selvää tästä lapsesta. Ilmoittakaa minulle, kun löydätte hänet, niin että minäkin voin tulla osoittamaan hänelle kunnioitustani.” Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan. He huomasivat taivaalla saman tähden, jonka olivat nähneet idässä. Tähti johdatti heitä ja pysähtyi sen paikan ylle, missä lapsi oli. Tähden nähdessään tietäjät olivat riemuissaan. He menivät taloon, näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian ja heittäytyivät maahan osoittaakseen kunnioitustaan. Sitten he avasivat aarrearkkunsa ja antoivat lapselle lahjaksi kultaa, suitsuketta ja mirhaa, kallista voidetta.

Tietäjät saivat unessa Jumalalta kehotuksen olla palaamatta Herodeksen luokse. Niinpä he menivät toista kautta takaisin omaan maahansa. (Matt. 2: 1–12)

  • Tähti johdatti tietäjät Jeesuksen luo. Mitkä tekijät, asiat tai ihmiset ovat johdattaneet minua? Mitkä tekijät, asiat tai ihmiset johdattavat minua edelleen Jeesuksen luo?
  • ”Jumala on tehnyt maailman ja kaiken, mitä siinä on. . . . Häntä ei palvota ihmiskäsin; ei hän tarvitse keneltäkään mitään” (Ap.t. 17: 24, 25). Jumala ei tarvitse meiltä mitään. Miksi Jeesus-lapselle, Jumalan pojalle, annettiin lahjoja? Mitä minulla on annettavanani hänelle?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
”Jumala armahtaa teitä, veljet ja sisaret. Siksi kehotan teitä: antakaa itsenne eläväksi ja pyhäksi uhriksi, joka miellyttää Jumalaa. Tämä on järkevä tapa palvella Jumalaa. Älkää mukautuko nykymaailman menoon, vaan muuttukaa sisäisesti. Alkakaa ajatella uudella tavalla, niin että osaatte arvioida, mitä Jumala tahtoo. Silloin te tiedätte, mikä on hyvää, Jumalan mielen mukaista ja täydellistä.” (Room. 12:1,2)

Raamatunteksti(t)

Idän tietäjät

1Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. 2He kysyivät: »Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.» 3Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem. 4Hän kutsui koolle kansan ylipapit ja lainopettajat ja tiedusteli heiltä, missä messiaan* oli määrä syntyä. 5»Juudean Betlehemissä», he vastasivat, »sillä näin on ilmoitettu profeetan kirjassa:

6– Sinä, Juudan* Betlehem,

et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista,

sillä sinusta lähtee hallitsija,

joka on kaitseva kansaani Israelia.»

7Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. 8Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. »Menkää sinne», hän sanoi, »ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.» 9Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. 10Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. 11He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.

12Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.

Matteus 2:1-12KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä