Suomen Pipliaseura

Barak

Barak oli Israelin armeijan komentaja samaan aikaan kuin naisprofeetta Debora toimi Israelin tuomarina. Debora määräsi Barakin taistelemaan kanaanilaisia vastaan. Barak voitti Kanaanin armeijan, mutta heidän komentajansa pakeni. Hän piiloutui telttaan, jossa muuan nainen tappoi hänet. Kun taistelu oli ohi, Barak ja Debora lauloivat voitonlaulun, jota kutsutaan ”Deboran lauluksi” (Tuom. 5:1).

Nimi Barak

Nimi Barak tarkoittaa ”salama”. Hepr. 11:32 Barak mainitaan uskon miehenä yhdessä Gideonin, Jeftan ja Simsonin kanssa.

Barak ja Debora

Barak oli Abinoamin poika Naftalin heimosta. Hän sai profeetta ja tuomari Deboralta käskyn taistella Kanaanin armeijaa vastaan Naftalin ja Sebulonin heimoista koottujen 10 000 sotilaan voimin. Kanaanin kuninkaalla Jabinilla oli käytössään yhdeksänsataa sotavaunua ja hän oli sortanut Israelin kansaa kaksikymmentä vuotta.

Barak oli valmis toteuttamaan käskyn vain sillä ehdolla, että Debora tuli hänen mukaansa. Vastauksena tähän Debora ennusti, että nainen tulee surmaamaan Kanaanin armeijan komentajan. Barak voitti taistelun, mutta ei saanut voitosta täyttä kunniaa itselleen.

Barak ja Jael

Barak voitti Kanaanin armeijan, koska Jumala oli lietsonut paniikkia sen sotilaiden keskuudessa. Epätoivoissaan heidän komentajansa Sisera hyppäsi vaunuistaan ja pakeni keniläisten leiriin, koska tämä kansa oli hyvissä väleissä kanaanilaisten kanssa.

Siellä Sisera pyysi Jaelia piilottamaan hänet telttaan ja olemaan paljastamatta häntä. Mutta kun uupunut Sisera nukahti, Jael löi nuijalla telttavaarnan Siseran pään läpi ja tämä kuoli. Kun Barak ja hänen sotilaansa hieman myöhemmin tulivat Jaelin teltalle tappaakseen Siseran, tämä oli jo kuollut.

Deboran laulu

Tuomarien kirjan luvun Tuom. 4 kertomus taistelusta kanaanilaisten kanssa jatkuu voitonlaululla luvussa Tuom. 5. Ennen laulua kerrotaan, että Debora ja Barak lauloivat tämän laulun.

Kertomus ja laulu kuuluvat yhteen, mutta eivät ole täysin yhteneviä keskenään. Tuomarien kirjan 4. luvun mukaan taistelussa oli mukana sotilaita vain Naftalin ja Sebulonin heimoista, 5. luvussa nimetään myös muita Israelin heimoja.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.13
Seuraa meitä