Suomen Pipliaseura

Debora

Debora oli Tuomarien kirjan ainut naispuolinen tuomari. Häntä kutsutaan myös naisprofeetaksi. Deboran ja Barakin johdolla Israelin armeija voitti kanaanilaisten armeijan (Tuomarien kirja luku 4). Tätä voittoa juhlitaan myös Deboran laulussa Tuomarien kirjan luvussa 5.

Nimi Debora

Debora-nimi tarkoittaa ”mehiläistä”. Tuomarien kirjan luvuissa 4-5 tälle nimelle ei kuitenkaan ole annettu erityistä merkitystä.


Muut Debora-nimiset naiset Raamatussa ovat Rebekan lastenhoitaja (1. Moos. 35:8) ja Tobitin (iso)isoäiti ({Tobit 1:8).

Tuomari ja naisprofeetta

Debora oli naimisissa Lappidotin kanssa. Deboraa kutsutaan tuomariksi ja naisprofeetaksi. Se tarkoittaa, että hänellä oli valtaa ja että hän toimi tärkeässä yhteiskunnallisessa ja hengellisessä tehtävässä. Debora esiintyi julkisesti ensimmäisen kerran Raman ja Betelin välisellä alueella, nykyisen Jerusalemin pohjoispuolella. Hän ei jakanut oikeutta kaupungin portilla kuten oli tapana, vaan palmun alla, jota kutsuttiin Deboran palmuksi.

Debora ja Barak

Debora käski Jumalan puolesta Barakia muodostamaan armeijan ja taistelemaan kanaanilaisia vastaan. Kanaanin kuningas Jabin oli sortanut Israelin kansaa jo parikymmentä vuotta. Barak oli valmis toteuttamaan käskyn vain sillä ehdolla, että Debora tulee hänen mukaansa. Vastauksena tähän Debora ennusti, että nainen tulee surmaamaan Kanaanin armeijan komentajan.


Barak ja hänen miehensä voittavat kanaanilaiset, mutta näiden komentaja Sisera hyppäsi vaunuistaan ja pakeni. Hän piiloutui Jaelin telttaan ja kuvitteli olevansa siellä turvassa. Mutta kun uupunut Sisera nukahti, Jael löi nuijalla telttavaarnan Siseran pään läpi ja tämä kuoli.

Deboran laulu

Deboran laulu on Tuomarien kirjan luvussa 5. Ennen laulua kerrotaan, että Debora ja Barak lauloivat laulun yhdessä kukistettuaan kanaanilaisten armeijan. Kertomus ja laulu kuuluvat yhteen, mutta ne korostavat eri asioita.


Tuomarien kirjan 5. luvun laulu kertoo Israelin eri heimoista, jotka yhdessä marssivat Kaananin kuningasta vastaan. Jotkut heimot eivät kuitenkaan suostuneet liittymään taisteluun (Tuom. 5:17). Tuomarien kirjan 4. luvun kuvaamassa taistelussa oli mukana sotilaita vain kahdesta heimoista, ja siinä painotetaan armeijaa komentaneen Barakin ja naisprofeetta Deboran yhteistä johtajuutta.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.16.16
Seuraa meitä