Suomen Pipliaseura

Esau

Esau oli Iisakin ja Rebekan poika sekä Jaakobin kaksoisveli. Vaikka hän oli vanhempi veli, hän ei saanut esikoiselle kuuluvaa siunausta. Esau oli edomilaisten esi-isä, joiden kanssa israelilaisilla oli säännöllisesti konflikteja.

Nimi Esau

Esauta kutsutaan myös ”Edomiksi”, joka tarkoittaa ”punaista”. Kertomuksissa Esausta nimen merkitys selitetään kahdella eri tavalla. Hänellä oli punaruskeat hiukset ja ihokarvoitus ja hän oli syntyessään kokonaan karvainen (1. Moos. 25:25). Nimi liitetään myös punaruskeaan papukeittoon, jonka hän sai Jaakobilta vaihtokaupaksi luopuessaan esikoisoikeudestaan (1. Moos. 25: 31).

Esau oli isänsä Iisakin suosikki, koska hän toi usein kotiin juuri ammuttua riistaa. Hänen äitinsä Rebekka taas suosi nuorempaa kaksoisveljeä Jaakobia, joka haluasi pysyä telttaleirin suojissa. Esau nai kanaanilaisen naisen, vaikka hänen vanhempansa vastustivat ajatusta.

Esau ja Jaakob

Esau vaihtoi vanhimman pojan esikoisoikeutensa pikkuveljensä Jaakobin kanssa kulholliseen papukeittoa ja leipää (1. Moos. 25:29-34). Hän menetti Jaakobille myös isänsä Iisakin siunauksen, koska tämä huijasi sokeaa isäänsä. Jaakob teeskenteli olevansa Esau ja näin isä Iisak siunasi hänet Esaun sijasta.

Esau oli niin vihainen, että halusi tappaa Jaakobin. Jaakob pakeni setänsä Labanin luo Haraniin. Kun Jaakob vuosia myöhemmin palasi Kanaaninmaahan, veljekset tekivät sovinnon (1. Moos. 33:4).

Edom

Esau oli edomilaisten esi-isä. 1. Moos. 36:6-7 mukaan hän asettui perheineen ja omaisuuksineen Seirin vuoristoseuduille. Jordanjoen toisella puolella sijaitseva kukkulainen alue on tunnettu punaisista vuoristaan. Siksi sitä kutsutaan myös Edomiksi. 

Edomilaiset ja israelilaiset olivat säännöllisesti riidoissa keskenään. Näiden kahden kansakunnan syvä erimielisyys tulee selvimmin esiin Edomia koskevissa ennustuksissa. Mal. 1:2-3 sanotaan esimerkiksi: ”Jaakobia minä rakastin, mutta Esauta vihasin. Minä tein Esaun vuoret autioiksi, hänen perintömaansa sakaalien asuinpaikaksi.”

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä