Suomen Pipliaseura

Gideon

Jumala kutsui Gideonin vapauttamaan Israelin midianilaisten vallasta. Hän hyökkäsi midianilaisten kimppuun kolmensadan sotilaan kanssa, ja ajoi heidät pois. Sitten israelilaiset pyysivät häntä hallitsijakseen, mutta hän kieltäytyi. Vaikka Gideon ei muodollisesti ollut Israelin kuningas, hän todellisuudessa käyttäytyi kuninkaan tavoin.

Nimi Gideon

Nimi Gideon tarkoittaa ehkä ”pois leikattu”. Kun Gideon eräänä yönä hajotti väärän Baal-jumalan alttarin ja kaatoi Aseran patsaan, hänen isänsä antoi hänelle nimen ”Jerubbaal” (Tuom. 6:32). Se tarkoittaa ehkä ”Baal puolustautukoon” tai ”Baal puolustaa”.

Profeetta Samuel piti häntä yhtenä Israelin tärkeimmistä tuomareista (1. Sam. 12:11) ja Hepr. 11:32 häntä kutsuttiin yhdeksi suurista uskon sankareista yhdessä Barakin Jeftan ja Simsonin kanssa.

Gideon oli myös yksi Juditin (Judit 8:1) esi-isistä.

Israelin vapauttaja

Gideon oli Joasin nuorin poika ja hän asui Ofrassa. Hän kuului Abieserin klaaniin, joka oli osa Manassen heimoa.

Vaikka Gideon oli hyvin vaatimatonta syntyperää, Herran enkeli käski hänen vapauttaa israelilaiset midianilaisten vallasta, kun nämä olivat sortaneet heitä seitsemän vuotta.

Oman armeijansa johtaja

Gideon kokosi taisteluun sotilaita Israelin eri heimoista. Jumalan mielestä heitä oli kuitenkin liikaa. Hän ei halunnut Gideonin ottavan kunniaa voitosta ja käski lähettää ison osan armeijasta kotiin.

Tämä jälkeen Gideonilla oli mukanaan vain kolmesataa miestä. Tämän armeijan avulla hän ympäröi yöllä midianilaisten leirin. He puhalsivat torviinsa ja heiluttivat soihtujaan, mikä synnytti suuren paniikin ja sai midianilaiset pakenemaan.

Israelin hallitsija

Midianilaisista saavutetun voiton jälkeen israelilaiset pyysivät Gideonia ja hänen poikiaan hallitsijakseen. Mutta Gideonin mielestä Jumalan – ei ihmisen – tulee olla kansan hallitsija, (Tuom. 8:23).

Vaikka Gideonista ei tullut Israelin hallitsijaa, hän käyttäytyi kuin hallitsija. Hänellä oli monta vaimoa ja hänestä tuli seitsemänkymmenen pojan isä. Näiden lisäksi hänellä oli vielä yksi jalkavaimon kanssa saatu poika, jolle hän antoi nimen Abimelek (”isäni on kuningas”).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä