Suomen Pipliaseura

1.3.2024 Perjantai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 1.3.2024

TÄSSÄ

Sinä, Jumala, et lukenut rikkomuksiamme meidän syyksemme, vaan teit perin omalaatuisella tavalla kanssamme sovinnon, laskemalla rikkomuksemme Poikasi päälle. Teit täysin synnittömästä synnin, myös minun syntini, ruumiillistuman. (2. Kor. 5: 19–21)

. . .

Uskaltaudun sinun armosi varaan. Puhu sinä, koetan kuulla.

SANA

”Kuulkaa toinen vertaus: Talonomistaja istutti viinitarhan ja pystytti sen ympärille aidan. Hän antoi louhia altaan rypäleiden polkemista varten ja rakennutti vartiotornin. Sitten hän vuokrasi tarhan viljelijöille ja matkusti pois.

Kun tuli aika poimia rypäleet, omistaja valtuutti orjiaan perimään viljelijöiltä osuuden sadosta. Viljelijät kuitenkin kävivät käsiksi orjiin. Yhden he ruoskivat, toisen he löivät kuoliaaksi, kolmannen kivittivät. Omistaja lähetti lisää orjia, nyt enemmän kuin edelliskerralla, mutta heille kävi samoin. Lopulta omistaja lähetti poikansa ja mietti: ’Poikaani he kunnioittavat.’ Mutta kun viljelijät näkivät pojan, he sanoivat toisilleen: ’Hän on perillinen. Mennään ja tapetaan hänet, niin saamme hänen perintönsä!’ He kävivät poikaan käsiksi, heittivät hänet ulos viinitarhasta ja tappoivat hänet.

Mitä viinitarhan omistaja tekee noille viljelijöille, kun hän palaa?”

Ylipapit ja kansanjohtajat vastasivat: ”Nuo pahat hän tuhoaa viimeiseen mieheen ja vuokraa tilan sellaisille viljelijöille, jotka toimittavat hänelle kuuluvat rypäleet ajallaan.”

Jeesus sanoi: ”Kai te olette lukeneet kirjoituksista:

’Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät,
on nyt koko rakennuksen tärkein.
Se on tullut Herralta,
ja meistä se on ihme.’

Siksi sanon teille, että Jumalan valtakunta otetaan teiltä ja annetaan sellaiselle kansalle, joka tuottaa hyviä hedelmiä.

Jeesuksen vertaukset kuultuaan ylipapit ja fariseukset ymmärsivät, että Jeesus puhui heistä. He halusivat pidättää hänet, vaikka pelkäsivätkin kansaa, joka piti Jeesusta profeettana. (Matt. 21: 33–43, 45–46)

  • Istun mielikuvituksessani paikalla. Miten kuulijat ottavat Jeesuksen puheet vastaan? Minkälaisia reaktioita havaitsen? Mitä Jeesus tahtoo sanoa minulle?
  • Kymmenen käskyn laki ”Älä varasta” (2. Moos. 20: 15) kieltää ottamasta tai pitämästä omanaan toisen omaa. Millainen kokemus minulla on siitä, että joku on ottanut tai pitänyt omanaan toiselle kuuluvaa omaisuutta, ehkä minun omaisuuttani?
  • Mitä minä olen saanut Jumalalta. Miten minä olen huolehtinut siitä?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Kaikki, mitä minulla on, tulee loppujen lopuksi sinulta. Anna minun huolehtia sinun maailmastasi sillä pienellä tavalla, joka on minulle mahdollista. Anna minun huomata, mitä se huolehtiminen voisi olla.

Raamatunteksti(t)

Vertaus viinitarhan vuokraajista

33»Kuulkaa toinen vertaus. Oli isäntä, joka istutti viinitarhan, ympäröi sen aidalla, louhi kallioon viinikuurnan ja rakensi vartiotornin. Sitten hän vuokrasi tarhan viininviljelijöille ja muutti itse pois maasta.

34»Kun korjuuaika oli käsillä, hän lähetti palvelijoitaan perimään viinitarhan viljelijöiltä hänelle kuuluvan sadon. 35Mutta nämä ottivat palvelijat kiinni. Jonkun he pieksivät, jonkun iskivät kuoliaaksi, jonkun kivittivät. 36Isäntä lähetti uusia palvelijoita, enemmän kuin ensimmäisellä kerralla, mutta heidän kävi samalla tavoin. 37Lopulta hän lähetti vuokraajien luo poikansa ajatellen: ’Minun omaan poikaani he eivät sentään uskalla koskea.’ 38Mutta kun nämä näkivät pojan, he sanoivat toisilleen: ’Hän on perillinen. Tapetaan hänet, niin perintö on meidän.’ 39He ottivat hänet kiinni, raahasivat ulos viinitarhasta ja tappoivat hänet.

40»Kun viinitarhan omistaja tulee, mitä hän tekee noille viljelijöille?»

41He vastasivat: »Hän antaa noille pahoille pahan lopun ja vuokraa tarhan toisille viljelijöille, jotka toimittavat hänelle kuuluvan sadon määräaikaan.»

42Jeesus sanoi heille:

»Ettekö ole koskaan kirjoituksista lukeneet:

– Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät,

on nyt kulmakivi.

Herralta se on tullut,

ja se on ihmeellinen meidän silmissämme.

43»Tämän takia minä sanon teille, että Jumalan valtakunta otetaan teiltä pois ja annetaan kansalle, joka tekee sen hedelmiä. 44Joka tähän kiveen kaatuu, se ruhjoutuu, ja jonka päälle tämä kivi kaatuu, sen se murskaa.»

45Nämä vertaukset kuultuaan ylipapit ja fariseukset ymmärsivät, että Jeesus puhui heistä. 46He olisivat halunneet ottaa hänet kiinni mutta pelkäsivät kansaa, koska se piti häntä profeettana.

Matteus 21:33-46KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä