Suomen Pipliaseura

29.2.2024 Torstai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 29.2.2024

TÄSSÄ

Koetan luopua itseriittoisuudestani ja (mahdollisesta) ajatuksestani, että minun tulisi hallita itsevaltaisesti elämääni. Sitten tarkastelen sitä, miten paljon olen riippuvainen muista ihmisistä (keistä kaikista?), yhteiskunnasta, luonnosta ja sinusta, Jumala, joka teet olemassaoloni mahdolliseksi. Olen kiitoksen velkaa.

. . .

Sinä, Jumala, olet minut luonut ja sinä tiedät parhaiten, miten juuri minun kannattaa elää, millaista elämäni olisi parhaimmillaan. Koetan olla avoin kuulemaan.

SANA

(Jeesus esitti vertauksen) ”Oli kerran rikas mies. Hänen vaatteensa olivat kuninkaallista, purppuraiseksi värjättyä pellavaa, ja hänen elämänsä oli joka päivä ylellistä juhlaa. Hänen porttinsa pielessä virui köyhä Lasarus paiseiden peitossa. Köyhä toivoi saavansa syödä edes sitä, mitä rikkaan miehen pöydältä putoaisi. Koirat kävivät nuolemassa hänen paiseitaan.

Sitten köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Abrahamin luokse. Rikaskin kuoli, ja hänet haudattiin. Kun hän Manalan tuskissa kohotti katseensa, hän näki kaukana Abrahamin ja tämän sylissä Lasaruksen. Silloin hän huusi apua: ’Isä Abraham, sääli minua! Lähetä Lasarus kastamaan sormenpäänsä veteen ja viilentämään kieltäni. Nämä liekit kiduttavat minua.’

Abraham vastasi hänelle: ’Muista, poikani, että sinä sait kokea hyvät asiat jo eläessäsi. Lasarus sen sijaan koki pelkkää pahaa. Nyt häntä lohdutetaan, mutta sinä saat kärsiä. Sitä paitsi meidän välillämme on ylipääsemätön kuilu. Kukaan täältä ei pääsisi teidän luoksenne, vaikka tahtoisikin, eikä kukaan voi tulla sieltä meidän puolellemme.’ Rikas mies sanoi: ’Isä, siinä tapauksessa pyydän sinua lähettämään Lasaruksen isäni taloon, sillä minulla on viisi veljeä. Hän voisi varoittaa heitä, etteivät hekin joutuisi tähän kärsimyksen paikkaan.’ Abraham vastasi: ’Heillä on Mooses ja profeetat. He voivat kuunnella näitä.’ ’Ei, isä Abraham’, mies sanoi. ’He muuttaisivat mielensä, jos joku kuolleista menisi heidän luokseen.’ Abraham kuitenkin sanoi: ’Jos he eivät kuuntele Moosesta ja profeettoja, ei heitä vakuuta, vaikka joku nousisi kuolleista.’” (Luuk. 16: 19–31)

  • Kumpaa löydän itsestäni enemmän, rikasta miestä vai Lasarusta? Missä asioissa muistutan rikasta miestä, missä Lasarusta?
  • Tunteeko Jeesus minut nimeltä? Vertaus tunsi Lasaruksen nimen, ei rikkaan miehen. Jeesus kääntyy minua kohti ja puhuttelee minua nimeltä. Mitä hän sitten sanoo?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Vertauksen Abraham muistutti Jumala sanan merkityksestä, Mooseksen ja profeettojen kuulemisesta. Ja meillä on nyt enemmän: Pietari sanoi kerran Jeesukselle: ”Herra, kenen luokse me muka menisimme? Sinulla on sanat, jotka antavat ikuisen elämän” (Joh. 6: 68). Mikä sana on minulle tänään elämää antava sana?

Raamatunteksti(t)

Rikas mies ja Lasarus

19»Oli rikas mies. Hänen vaatteensa olivat purppuraa ja hienointa pellavaa, ja päivästä päivään hänen elämänsä oli pelkkää ylellisyyttä ja juhlaa. 20Mutta hänen porttinsa pielessä virui köyhä Lasarus, täynnä paiseita. 21Köyhä olisi nälkäänsä halunnut syödä niitä ruokapaloja, joita rikkaan pöydältä putoili. Koiratkin tulivat siihen ja nuolivat hänen paiseitaan.

22»Sitten köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Abrahamin huomaan. Rikaskin kuoli, ja hänet haudattiin. 23Kun hän tuonelan tuskissa kohotti katseensa, hän näki kaukana Abrahamin ja Lasaruksen hänen rintaansa vasten. 24Silloin hän huusi: ’Isä Abraham, armahda minua! Lähetä Lasarus tänne, että hän kastaisi sormenpäänsä veteen ja vilvoittaisi kieltäni. Näissä liekeissä on kauhea olla.’ 25Mutta Abraham sanoi: ’Muista, poikani, että sinä sait eläessäsi hyvän osan, Lasarus huonon. Nyt hän saa täällä vaivoihinsa lohdun, mutta sinä saat kärsiä tuskaa. 26Sitä paitsi meidän välillämme on syvä, ylipääsemätön kuilu, niin ettei täältä kukaan voi tulla teidän luoksenne, vaikka tahtoisikin, eikä sieltä pääse kukaan kuilun yli meidän puolellemme.’ 27Rikas mies sanoi: ’Isä, minä pyydän, lähetä hänet sitten vanhempieni taloon. 28Minulla on viisi veljeä – hänen pitäisi varoittaa heitä, etteivät hekin joutuisi tähän kärsimyksen paikkaan.’ 29Abraham vastasi: ’Heillä on Mooses ja profeetat. Kuulkoot heitä.’ 30’Ei, isä Abraham’, mies sanoi, ’mutta jos joku kuolleiden joukosta menisi heidän luokseen, he kääntyisivät.’ 31Mutta Abraham sanoi: ’Jos he eivät kuuntele Moosesta ja profeettoja, ei heitä saada uskomaan, vaikka joku nousisi kuolleista.’»

Luukas 16:19-31KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä