Suomen Pipliaseura

10.3.2024 4. paastonajan sunnuntai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 10.3.2024

TÄSSÄ

Haluaisin syödä tänään todellista ruokaa kaiken turhan ja nälkäiseksi jättävän sijasta.

. . .

Tässä sinä olet minulle taivaasta laskeutunut leipä.


SANA

Minä olen elämän leipä. Teidän esivanhempanne söivät mannaa vaeltaessaan asumattomalla seudulla, mutta ovat silti kuolleet. Tässä on teille taivaasta laskeutunut leipä. Jos joku syö sitä, hän ei kuole koskaan. Minä olen elävä leipä, olen tullut taivaasta. Se, joka syö tätä leipää, saa elää ikuisesti. Minun ruumiini on se leipä, jonka annan, jotta maailma saisi elää.”

Tämä sai juutalaiset väittelemään keskenään. He inttivät: ”Miten hän voisi antaa meille ruumiinsa syötäväksi?” Siihen Jeesus sanoi: ”Minä sanon teille, miten asia on. Jos ette syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertaan, teillä ei ole elämää. Se, joka syö minun lihaani ja juo minun vertani, saa elää ikuisesti. Minä herätän hänet viimeisenä päivänä. Minun lihani on todellista ruokaa, ja minun vereni on todellista juomaa. Se, joka syö minun lihaani ja juo minun vertani, pysyy minussa. Minäkin pysyn hänessä. Elävä Isä lähetti minut, ja minä saan elämäni häneltä. Samoin saa minulta elämän se, joka syö minua. Tämä on se leipä, joka laskeutui taivaasta. Se ei ole sellaista kuin se leipä, jota esivanhempanne söivät ja kuolivat silti. Se, joka syö tätä leipää, saa elää ikuisesti.” (Joh. 6: 48–58)

  • Ajattelen hetken äitiä imettämässä lastaan. Vauva saa ravintoa ruumiilleen ja kokee samalla äidin läsnäolon antaman hoivan ja turvan. Ruumiin ruoka on näin mielenkin rakennusaine. Koko elämän ajan ruumiissa koettu työstyy mielessä merkitykseksi, jonka juuret yltävät aina varhaisiin hoivahetkiin asti. Me todella syömme ja juomme elämämme! Nyt tätä elävää leipää on minulle päivän raamatunkertomus: Mihin erityisesti kiinnitän huomioni ja mikä tuntuu ravitsevalta? Mitä jään pureksimaan ja sulattelemaan?
  • Jeesus tekee selväksi, että hänen antamansa ravinto, hän itse, on erilaista kuin tavallinen leipä tai jopa manna, jota israelilaiset söivät aikoinaan. Tämä elävä leipä ei tuhoudu kuollessani. Olen osallinen ravinnosta ja hoivasta, joka ylittää ajan rajat. Kuulostelen tätä ihmettä ja sitä, millaista vastakaikua se minussa synnyttää…
  • ”Elävä Isä lähetti minut, ja minä saan elämäni häneltä. Samoin saa minulta elämän se, joka syö minua.” Pyydän, että tänään vastaanotan elämän Jeesukselta, joka itsellään ruokkii minua tässä rukoushiljaisuudessa. Viivyn tässä hänen lähellään.

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Kiitos, että sinä, elämän leipä, pysyt minussa ja herätät minut viimeisenä päivänä. Olkoon tämä päivä kuin viimeinen – herätä minut ja tee minusta elävä ihminen!

Raamatunteksti(t)

48Minä olen elämän leipä. 49Teidän isänne söivät autiomaassa mannaa, ja silti he ovat kuolleet. 50Mutta tämä leipä tulee taivaasta, ja se, joka tätä syö, ei kuole. 51Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää.»

52Tästä sukeutui kiivas väittely juutalaisten kesken. He kysyivät toisiltaan: »Kuinka tuo mies voisi antaa ruumiinsa meidän syötäväksemme?» 53Jeesus sanoi heille: »Totisesti, totisesti: ellette te syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertaan, teillä ei ole elämää. 54Mutta sillä, joka syö minun lihani ja juo minun vereni, on ikuinen elämä, ja viimeisenä päivänä minä herätän hänet. 55Minun lihani on todellinen ruoka, minun vereni on todellinen juoma. 56Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, pysyy minussa, ja minä pysyn hänessä. 57Isä, joka elää, on minut lähettänyt, ja niin kuin minä saan elämäni Isältä, niin saa minulta elämän se, joka minua syö. 58Tämä on se leipä, joka on tullut alas taivaasta. Se on toisenlaista kuin se ruoka, jota teidän isänne söivät: he ovat kuolleet, mutta se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti.»

Johannes 6:48-58KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä