Suomen Pipliaseura

11.2.2024 Laskiaissunnuntai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 11.2.2024

TÄSSÄ

”Käykäämme nyt Jerusalemiin ja yhdessä paastotkaamme ja Jeesusta kärsimystiellänsä nyt nöyrästi seuratkaamme.” (VK 54: 1)

. . .

Kulje edelläni Jeesus!


SANA

Matkalla Jerusalemiin Jeesus kulki muiden edellä. Oppilaat olivat matkasta ihmeissään ja muut perässäkulkijat peloissaan. Jeesus vei kaksitoista oppilasta syrjään ja kertoi heille, mitä hänelle tapahtuisi: ”Me menemme nyt Jerusalemiin. Siellä Ihmisen Poika luovutetaan ylipappien ja oppineiden käsiin. He tuomitsevat hänet kuolemaan ja luovuttavat vierasuskoisille. Nämä pilkkaavat, sylkevät ja ruoskivat häntä ja tappavat hänet. Kolmen päivän kuluttua hän kuitenkin nousee kuolleista.” Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, tulivat Jeesuksen luokse ja sanoivat: ”Opettaja, me tahdomme, että annat meille mitä tahansa pyydämme.” ”Mitä te sitten haluatte?” Jeesus kysyi, ja he vastasivat: ”Kun olemme kirkkaudessasi, anna meidän istua sinun vieressäsi, toisen oikealla ja toisen vasemmalla puolella.” Jeesus sanoi: ”Ette tiedä, mitä pyydätte. Pystyttekö juomaan sen maljan, jonka minä juon? Pystyttekö ottamaan sen kasteen, jolla minut kastetaan?”

”Pystymme”, he vastasivat. Silloin Jeesus sanoi heille: ”Te joudutte juomaan saman maljan kuin minä, ja teidät vielä kastetaankin samalla tavoin. Minä en kuitenkaan voi luvata, kuka saa istua oikealla tai vasemmalla puolellani. Paikat ovat niiden, joille ne on tarkoitettu.” Kun muut kymmenen oppilasta kuulivat tästä, he suuttuivat Jaakobille ja Johannekselle. Jeesus kutsui heidät kaikki luokseen ja sanoi: ”Tehän tiedätte, että ne, jotka ovat hallitsevinaan kansoja ja olevinaan suurmiehiä, ovat oikeasti pelkkiä alistajia. Niin ei saa olla teidän keskuudessanne. Jos joku teistä tahtoo tulla suureksi, hänen on oltava toisten palvelija. Jos joku teistä haluaa olla joukkonne ensimmäinen, hänen pitää olla kaikkien orja. Ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi vaan palvelemaan ja maksamaan hengellään kaikkien lunnaat.” (Mark. 10: 32–45)

  • Jeesuksen matkaseurueen tunnelmassa oli jotain outoa. Milloin olen itse ollut samalla tavoin epätietoisena ja pelonsekaisena matkalla kohti tulevaa? Missä Jeesus on silloin ollut, kaukana edelläni, aivan lähelläni vai missä?
  • ”Me menemme nyt Jerusalemiin.” Aina ei ole mahdollista valita määränpäätä eikä sitä, mitä siellä tapahtuu. Realiteetteihin täytyy suostua. Oppilaat halusivat kuitenkin pitää kiinni toisenlaisesta todellisuuskuvasta, johon kuului kirkkaudessa oleminen. Millaisen keskustelun käyn Jeesuksen kanssa oman elämäni realiteeteistä ja kirkkauden toiveestani?
  • Jeesuksen sanojen mukaan palveleminen ja orjana oleminen ovat valittuja toimintatapoja, eivät alistumista. Joukon ensimmäinen johtaa palvelemalla. Kuljen tällaisen tiennäyttäjän perässä kohti Jerusalemia. Mitä matkalla rukoilen?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

”Käykäämme siis Jerusalemiin, on ikuinen kirkkaus siellä. Ja luoksensa kerran hän kokoaa ne, jotka hän tunsi tiellä.” (VK 54: 4)

Raamatunteksti(t)

Jeesus puhuu vielä kerran kuolemastaan

32Kun he sitten nousivat Jerusalemiin vievää tietä, Jeesus kulki muiden edellä. Opetuslapset olivat ymmällä, ja heidän perässään kulkevat ihmiset alkoivat pelätä. Silloin Jeesus kutsui taas luokseen kaksitoista opetuslastaan ja alkoi puhua heille siitä, mitä hänelle oli tapahtuva: 33»Me menemme nyt Jerusalemiin, ja Ihmisen Poika annetaan ylipappien ja lainopettajien käsiin. He tuomitsevat hänet kuolemaan ja luovuttavat hänet pakanoille, 34ja nämä pilkkaavat ja sylkevät ja ruoskivat häntä ja tappavat hänet. Mutta kolmen päivän kuluttua hän nousee kuolleista.»

Jeesus ja Sebedeuksen pojat

35Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, tulivat Jeesuksen luo ja sanoivat: »Opettaja, meillä olisi sinulle pyyntö. Suostuthan siihen.» 36»Mitä te haluatte minun tekevän?» kysyi Jeesus. 37He vastasivat: »Kun kirkkautesi tulee, anna meidän istua vierelläsi, toisen oikealla ja toisen vasemmalla puolella.» 38Jeesus sanoi heille: »Te ette tiedä mitä pyydätte. Onko teistä juomaan sitä maljaa, jonka minä juon? Voitteko te ottaa sen kasteen, jolla minut kastetaan?» 39»Voimme», he vastasivat. Silloin Jeesus sanoi heille: »Sen maljan, jonka minä juon, te vielä juottekin, ja sillä kasteella, jolla minut kastetaan, kastetaan myös teidät. 40Mutta minä en määrää siitä, kuka istuu oikealla ja kuka vasemmalla puolellani. Ne paikat ovat niiden, joille ne on tarkoitettu.»

41Kun muut kymmenen kuulivat tästä, he suuttuivat Jaakobille ja Johannekselle. 42Mutta Jeesus kutsui heidät luokseen ja sanoi: »Te tiedätte, että ne, jotka ovat hallitsijan asemassa, ovat kansojen herroja ja maan mahtavat pitävät kansoja valtansa alla. 43Niin ei saa olla teidän keskuudessanne. Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, 44ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon kaikkien orja. 45Ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi kaikkien puolesta.»

Markus 10:32-45KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä