Suomen Pipliaseura

12.3.2024 Tiistai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 12.3.2024

TÄSSÄ

”Tahdotko tulla terveeksi?”, kysyit kerran Jeesus.

. . .

Tahdonko minä?


SANA

Näiden tapausten jälkeen oli eräs juutalaisten juhla, ja Jeesus lähti Jerusalemiin. Jerusalemin Lammasportin luona on allas, jonka hepreankielinen nimi on Betsata. Sitä reunustaa viisi pylväskäytävää. Niissä makasi joukoittain sairaita, kuten sokeita, rampoja ja halvaantuneita.

Joukossa oli mies, joka oli sairastanut 38 vuoden ajan. Jeesus näki hänet makaamassa ja tiesi hänen sairastaneen jo kauan. ”Tahdotko tulla terveeksi?” Jeesus sanoi, ja sairas vastasi: ”Herra, minulla ei ole ketään auttamassa minua altaaseen, kun vesi alkaa kuohua. Aina kun yritän mennä sinne, joku muu ehtii ensin.” Jeesus sanoi: ”Nouse, ota makuualustasi ja kävele.” Mies parani heti. Hän käveli ja kantoi alustaa mukanaan. Silloin oli kuitenkin sapatti, lepopäivä. Niinpä juutalaiset sanoivat parannetulle: ”Nyt on sapatti. Ei sinulla ole lupaa kantaa makuualustaasi.” Mies vastasi heille: ”Se, joka paransi minut, sanoi minulle: ’Ota makuualustasi mukaan ja kävele.’” ”Kuka se on, joka käski sinun kantaa makuualustaasi ja kävellä?” kysyivät juutalaiset. Parannettu ei kuitenkaan tiennyt, kuka Jeesus oli. Tämä oli jo lähtenyt ja kadonnut väkijoukkoon. Myöhemmin Jeesus tapasi miehen temppelissä ja sanoi hänelle: ”Sinä olet nyt terve. Älä tee enää syntiä, ettei sinulle kävisi entistä pahemmin.” Mies lähti ja kertoi juutalaisille, että Jeesus oli hänet parantanut. Juutalaiset alkoivat syytellä Jeesusta, koska hän teki tällaista sapattina. (Joh. 5: 1–16)

  • Betsata on paikka, jossa makaan voimattomana ja avuttomana, kykenemättömänä muutokseen. Olen kosketuksissa nyt siihen ahtaaseen elämäntuntooni, josta en pääse ulos itse. Jeesus tulee luokseni ja näkee minut ja tietää ahdinkoni. Annan hänen tietää sen ja tuntea, mitä se on minulle tarkoittanut. Millaisen vuoropuhelun Jeesus ja minä käymme Betsatan altaalla?
  • Elämässäni on myös voimia, jotka sitovat minua. ”Ei sinulla ole lupaa” nuo voimat sanovat. Mitä ne ovat ja millaisen vuoropuhelun käyn niiden kanssa?
  • Betsatan allas ei anna elämää minulle. Se jättää tyhjäksi, turhauttaa. Mitä se on minulle? Mikä minulle antaa elämää tänään, mistä saan voimaa, joka nostaa minut ylös?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Herra, minulla ei ole ketään muuta auttajaa kuin sinut! Hoosianna, auta, pelasta!

Raamatunteksti(t)

Jeesus parantaa miehen Betesdan altaalla

1Tämän jälkeen oli eräs juutalaisten juhla, ja Jeesus lähti Jerusalemiin. 2Jerusalemissa on Lammasportin lähellä allas, jonka hepreankielinen nimi on Betesda. Sitä reunustaa viisi pylväshallia, 3ja niissä makasi suuri joukko sairaita: sokeita, rampoja ja halvaantuneita. [Nämä odottivat, että vesi alkaisi liikkua. 4Aika ajoin näet Herran enkeli laskeutui lammikkoon ja pani veden kuohumaan, ja se, joka ensimmäisenä astui kuohuvaan veteen, tuli terveeksi, sairastipa hän mitä tautia tahansa.]

5Siellä oli mies, joka oli sairastanut kolmekymmentäkahdeksan vuotta. 6Jeesus näki hänet siellä makaamassa vuodematolla ja tiesi, että hän oli jo pitkään ollut sairas. Jeesus kysyi: »Tahdotko tulla terveeksi?» 7Sairas vastasi: »Herra, minulla ei ole ketään, joka auttaisi minut altaaseen, kun vesi kuohahtaa. Aina kun yritän sinne, joku toinen ehtii ennen minua.» 8Jeesus sanoi hänelle: »Nouse, ota vuoteesi ja kävele.» 9Mies tuli heti terveeksi, otti vuoteensa ja käveli.

Mutta se päivä oli sapatti. 10Niinpä juutalaiset sanoivat parannetulle: »Nyt on sapatti, ei sinun ole lupa kantaa vuodettasi.» 11Mies vastasi heille: »Se, joka teki minut terveeksi, sanoi minulle: ’Ota vuoteesi ja kävele.’» 12Silloin juutalaiset kysyivät: »Kuka se mies oli, joka käski sinun ottaa vuoteesi ja kävellä?» 13Parannettu ei kuitenkaan tiennyt, kuka hän oli, sillä Jeesus oli jo hävinnyt väkijoukkoon. 14Myöhemmin Jeesus tapasi miehen temppelissä ja sanoi hänelle: »Sinä olet nyt terve. Älä enää tee syntiä, ettei sinulle kävisi entistä pahemmin.» 15Mies lähti sieltä ja kertoi juutalaisille, että Jeesus oli hänet parantanut.

16Juutalaiset alkoivat vainota Jeesusta, koska hän teki tällaista sapattina.

Johannes 5:1-16KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä