Suomen Pipliaseura

15.8.2024 Torstai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 15.8.2024

TÄSSÄ

“Kyllä Jumala puhuu, puhuu toisenkin kerran, mutta ihmiset eivät sitä huomaa.” (Job 33: 14)

. . .

Haluaisin huomata, kun puhut. Anna minulle tarkat ja kuulevat korvat. Olen tässä.


SANA

Silloin Pietari tuli ja kysyi Jeesukselta: ”Herra, kuinka monesti minun pitää antaa veljeni pahat teot anteeksi? Seitsemän kertaako?”

”Ei seitsemän vaan 77 kertaa”, Jeesus vastasi.

”Taivaiden valtakuntaa voikin ajatella näin: Kuningas päätti selvittää tilit palvelijoidensa kanssa. Tilintarkastus aloitettiin, ja kuninkaan eteen tuotiin palvelija, jolla oli miljoonavelat. Hänellä ei ollut varaa maksaa niitä, joten hallitsija käski myydä orjiksi hänet ja hänen vaimonsa ja lapsensa. Myös koko hänen omaisuutensa myytäisiin velan maksamiseksi. Silloin palvelija heittäytyi maahan ja sanoi: ’Ole kärsivällinen, niin maksan kyllä sinulle koko summan.’ Hallitsijan tuli sääli palvelijaa, ja niin hän päästi tämän menemään ja antoi velan anteeksi.

Mennessään palvelija huomasi toisen palvelijan, joka oli hänelle satasen velkaa. Hän tarttui tätä kurkusta ja vaati: ’Maksa velkasi!’ Toinen palvelija heittäytyi maahan ja aneli: ’Ole kärsivällinen, niin maksan kyllä sinulle!’ Mutta ensimmäinen palvelija ei suostunut tähän. Hän järjesti velallisensa vankilaan, kunnes tämä maksaisi velkansa.

Tämän nähdessään muut palvelijat tyrmistyivät. He menivät hallitsijan puheille ja kertoivat hänelle kaiken. Kuningas käski palvelijan luokseen ja sanoi: ’Sinä surkimus! Minä annoin sinulle velkasi kokonaan anteeksi, kun pyysit sitä. Eikö sinunkin olisi pitänyt sääliä ystävääsi, niin kuin minä säälin sinua?’ Suutuksissaan kuningas antoi palvelijansa kiduttajien käsiin, kunnes tämä maksaisi velkansa kokonaan.

Samoin tekee minun taivaallinen Isäni teille, jos ette anna veljellenne anteeksi täydestä sydämestänne.”

Jeesus päätti puheensa ja lähti Galileasta Jordanin itäpuoliseen Juudeaan. (Matt. 18: 21–19: 1)

  • Mitä ihmisten tai jonkun tuntemani ihmisen tulisi antaa minulle anteeksi? Mitä voin tehdä, että näin tapahtuisi?
  • Mitä Jumalan pitäisi antaa minulle anteeksi? Mitä minun pitäisi antaa jollekulle toiselle anteeksi?
  • Mitä, jos mitään, minun on vaikea antaa anteeksi? Kerron tästä Jumalalle ja jään kuuntelemaan, mitä hän vastaa.

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Jumala, sinä tunnet sydämeni: kannanko jollekulle tai joillekuille pitkään kestänyttä kaunaa. Paranna ja vapauta minut itsestäni.

Raamatunteksti(t)

Vertaus armottomasta palvelijasta

21Silloin Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: »Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?»

22»Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa», vastasi Jeesus.

23»Taivasten valtakunta on kuin kuningas, joka vaati palvelijoiltaan tilitykset. 24Kun hän alkoi tarkastaa niitä, hänen eteensä tuotiin palvelija, joka oli hänelle velkaa kymmenentuhatta talenttia. 25Miehellä ei ollut, millä maksaa, ja niin kuningas määräsi, että hänet, hänen vaimonsa ja lapsensa ja koko hänen omaisuutensa oli myytävä ja velka maksettava. 26Silloin palvelija heittäytyi maahan hänen eteensä ja pyysi: ’Ole kärsivällinen! Minä maksan sinulle kyllä kaiken.’ 27Kuninkaan tuli sääli palvelijaansa, ja hän päästi miehen menemään ja antoi velan anteeksi.

28»Mutta kun palvelija meni ulos, hän tapasi toisen palvelijan, joka oli hänelle velkaa sata denaaria* . Hän kävi mieheen käsiksi, kuristi häntä kurkusta ja sanoi: ’Maksa, mitä olet velkaa!’ 29Mies heittäytyi maahan ja pyysi: ’Ole kärsivällinen! Kyllä minä maksan sinulle.’ 30Mutta toinen ei suostunut siihen. Hän meni ja toimitti työtoverinsa vankilaan, kunnes tämä maksaisi velkansa.

31»Muut palvelijat näkivät, mitä tapahtui, ja panivat sen pahakseen. He menivät kuninkaan luo ja kertoivat hänelle kaiken. 32Silloin kuningas kutsutti palvelijan luokseen ja sanoi: ’Sinä kelvoton! Minä annoin sinulle anteeksi koko velan, kun sitä minulta pyysit. 33Eikö sinunkin olisi pitänyt armahtaa työtoveriasi, niin kuin minä armahdin sinua?’ 34Vihoissaan kuningas pani palvelijansa ankaraan vankeuteen, kunnes tämä maksaisi koko velan.

35»Näin tekee minun taivaallinen Isänikin teille, jos te ette kaikesta sydämestä anna kukin veljellenne anteeksi.»

Avioerosta ja naimattomuudesta

1Kun Jeesus oli puhunut kaiken tämän, hän lähti Galileasta ja tuli sitten Jordanin itäpuolta kulkien Juudeaan.

Matteus 18:21-19:1KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä