Suomen Pipliaseura

26.3.2024 Tiistai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 26.3.2024

TÄSSÄ

Jumala, sinä näet onnistumiseni ja epäonnistumiseni. Tunnet menneisyyteni yhtä hyvin kuin tulevaisuuteni. Tämän hetken tilanteeni ei ole lopullinen. Sinä annat tulevaisuuden ja toivon (Jer. 29: 11).

. . .

Jään odottamaan eteesi. Ole minulle tie.

SANA

Kun Jeesus oli vangittu, hänet vietiin ylipappi Kaifaksen luokse. Oppineet ja kansanjohtajat olivat kokoontuneet sinne. Pietari seuraili Jeesusta jonkin matkan päässä ylipapin sisäpihaan saakka. Siellä hän istui palvelijoiden joukossa nähdäkseen, miten asiassa kävisi.

Ylipapit ja koko Suuri neuvosto etsivät Jeesusta vastaan tekosyytä, jonka perusteella voisivat tappaa hänet. Paikalle tulleilla väärillä todistajilla ei kuitenkaan ollut tarpeeksi hyviä todisteita. Viimein löytyi kaksi, jotka sanoivat: ”Hän väitti voivansa hajottaa Jumalan temppelin maan tasalle ja pystyttää sen taas kolmessa päivässä.” Ylipappi nousi ja kysyi Jeesukselta: ”Etkö vastaa mitään heidän syytöksiinsä?” Jeesus pysyi vaiti. Niinpä ylipappi sanoi: ”Vaadin sinua elävän Jumalan nimissä sanomaan, oletko sinä Kristus, Jumalan Poika.” Nyt Jeesus vastasi: ”Sinä sanoit niin. Minäpä sanon teille:

Tästä lähtien näette Ihmisen Pojan

istuvan Voiman oikealla puolella

ja tulevan taivaan pilvien päällä.”

Silloin ylipappi repäisi vaatteensa ja sanoi: ”Hän on jumalanpilkkaaja! Mihin tässä enää todistajia tarvitaan? Kuulittehan itse hänen pilkkaavat puheensa! Mitä sanotte?” ”Hän on ansainnut kuoleman”, muut vastasivat.

He sylkivät Jeesusta kasvoihin ja löivät häntä avokämmenellä. Jotkut sanoivat lyödessään: ”Profetoi meille, Kristus! Kerro, kuka sinua löi.”

Sillä aikaa Pietari istui sisäpihalla. Hänen luokseen tuli palvelija, joka sanoi: ”Sinäkin olit tuon galilealaisen Jeesuksen kanssa.” Pietari kiisti kaikkien kuullen: ”En tajua yhtään, mistä puhut, nainen.” Hän siirtyi portin pieleen, mutta siellä toinen nainen näki hänet ja sanoi muille: ”Tämä mies oli Jeesus Nasaretilaisen kanssa.” Pietari kielsi jälleen ja vannoi, ettei tuntenut koko miestä. Pian muut kuitenkin tulivat lähemmäs ja sanoivat: ”Olet varmasti samaa joukkoa. Murteesikin paljastaa sen.” Silloin Pietari alkoi kirota ja vannoa: ”En tunne sitä miestä!” Samassa kukko kiekaisi. Pietari muisti Jeesuksen sanoneen: ”Ennen kuin kukko kiekuu, sinä kiellät kolmesti tuntevasi minut.” Pietari lähti pihasta ja puhkesi katkeraan itkuun.

Aamuun mennessä ylipapit ja kansanjohtajat olivat sopineet, että Jeesus tapettaisiin. He sitoivat hänet ja veivät hänet Roomaa edustavalle Pilatukselle.

Kun Juudas, Jeesuksen ilmiantaja, näki, että Jeesus tuomittiin, hän katui tekoaan. Hän meni palauttamaan kolmekymmentä hopeakolikkoaan ylipapeille ja kansanjohtajille ja sanoi: ”Tein väärin, kun ilmiannoin syyttömän. Nyt viaton veri vuotaa.” ”Mitä se meille kuuluu?” he vastasivat. ”Omapa on asiasi.” Juudas paiskasi rahat temppelin lattialle, lähti pois ja hirttäytyi.

Ylipapit keräsivät rahat ja sanoivat: ”Näitä ei voi laittaa temppelirahastoon, koska ne ovat verirahoja.” He keksivät ratkaisun ja ostivat rahoilla ruukuntekijältä pellon vierasmaalaisten hautausmaaksi. Sen vuoksi pellon nimeksi tuli Veripelto, ja nimi on säilynyt tähän päivään asti. Näin toteutuivat profeetta Jeremian sanat: ”He ottivat kolmekymmentä hopearahaa, joka heidän mielestään oli juutalaismiehen hinta. Ne rahat he käyttivät ruukuntekijän peltoon, niin kuin Herra oli käskenyt minua.” (Matt. 26: 57–27:10)

  • Katkelma kuvaa kolmea samanaikaista tapahtumaketjua: oppineiden ja kansanjohtajien järjestämää oikeudenkäyntiä, jossa Jeesusta kuulustellaan ylipappi Kaifaksen luona, Pietarin vaiheita Jeesuksen vangitsemisyönä ylipapin pihalla sekä Juudaksen traagista tuntoihinsa tulemista. Miten nämä puhuttelevat minua?
  • Mitä haluaisin kysyä Jeesukselta?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Sinä jäit aivan yksin, Jeesus. Ei yhteiskunnan oikeuslaitoksesta eikä kansasi uskontolaitoksesta ollut sinulle apua, kansa ja ystäväsi pettivät sinut. Sinä tiedät, mitä on tulla ihmisten hylkäämäksi. Olet kaikkien eristetyiksi joutuneiden ja syrjittyjen kanssakärsijä. Olet myös tie eristyneisyydestä Jumalan ja ihmisten yhteyteen.

Raamatunteksti(t)

Jeesus Suuren neuvoston edessä

57Vangitsijat veivät Jeesuksen ylipappi Kaifaksen luo, minne lainopettajat ja kansan vanhimmat olivat kokoontuneet. 58Pietari seurasi häntä jonkin matkan päässä ylipapin pihaan saakka. Siellä hän istuutui palvelusväen joukkoon nähdäkseen, kuinka kaikki päättyisi.

59Ylipapit ja koko neuvosto etsivät Jeesusta vastaan väärää todistusta, jonka perusteella saisivat hänet surmatuksi. 60Sellaista ei kuitenkaan löytynyt, vaikka monta väärää todistajaa esiintyi. Viimein astui esiin kaksi miestä, 61jotka väittivät Jeesuksen sanoneen: »Minä voin hajottaa Jumalan temppelin ja rakentaa sen uudelleen kolmessa päivässä.»

62Silloin ylipappi nousi paikaltaan ja kysyi: »Etkö lainkaan vastaa heidän syytöksiinsä?» 63Mutta Jeesus pysyi vaiti. Silloin ylipappi sanoi hänelle: »Minä vannotan sinua elävän Jumalan nimessä: sano meille, oletko sinä Messias, Jumalan Poika.» 64»Itsepä sen sanoit», vastasi Jeesus. »Ja minä sanon teille: vastedes te saatte nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvien päällä.» 65Silloin ylipappi repäisi vaatteensa ja sanoi: »Hän herjaa Jumalaa. Mitä me enää todistajia tarvitsemme! Kuulittehan, miten hän herjasi. 66Mitä mieltä olette?» He vastasivat: »Hän on ansainnut kuoleman.»

67He sylkivät nyt Jeesusta kasvoihin ja löivät häntä. Muutamat läimäyttivät häntä poskelle 68ja ilkkuivat: »Profetoi, Messias, sano kuka sinua löi!»

Pietari kieltää Jeesuksen

69Pietari istui ulkona pihalla. Hänen luokseen tuli palvelustyttö ja sanoi: »Sinäkin olit tuon galilealaisen Jeesuksen seurassa.» 70Mutta hän kielsi sen kaikkien kuullen ja sanoi: »En ymmärrä mistä puhut.» 71Hän siirtyi sieltä portille päin, mutta muuan toinen tyttö näki hänet ja sanoi paikalla oleville: »Tämä mies oli nasaretilaisen Jeesuksen seurassa.» 72Taas hän kielsi sen valalla vannoen ja vakuutti: »Minä en tunne sitä miestä.» 73Mutta hetken kuluttua hänen luokseen tuli muita, jotka siellä seisoskelivat, ja he sanoivat: »Sinä olet varmasti samaa joukkoa, senhän kuulee jo puheestasi.» 74Silloin Pietari alkoi sadatella ja vannoi: »Minä en tunne sitä miestä.» Samassa kukko lauloi. 75Pietari muisti, mitä Jeesus oli sanonut: »Ennen kuin kukko laulaa, sinä kolmesti kiellät minut.» Hän meni ulos ja puhkesi katkeraan itkuun.

Jeesus luovutetaan Pilatukselle

1Varhain aamulla kaikki ylipapit ja kansan vanhimmat kokoontuivat ja sopivat keskenään Jeesuksen surmaamisesta. 2Jeesus pantiin köysiin, vietiin pois ja luovutettiin Pilatukselle, maaherralle.

Juudaksen loppu

3Kun Juudas, Jeesuksen kavaltaja, näki että Jeesus oli tuomittu kuolemaan, hän katui tekoaan. Hän vei saamansa kolmekymmentä hopearahaa takaisin ylipapeille ja vanhimmille 4ja sanoi: »Tein väärin, kun kavalsin viattoman veren.» Mutta he vastasivat: »Mitä se meitä liikuttaa? Omapa on asiasi.» 5Silloin Juudas paiskasi rahat temppeliin, meni pois ja hirttäytyi.

6Ylipapit ottivat rahat ja sanoivat: »Nämä ovat verirahoja, näitä ei ole lupa panna temppelirahastoon.» 7Neuvoteltuaan he päättivät ostaa niillä savenvalajan pellon muukalaisten hautapaikaksi. 8Vielä tänäkin päivänä sitä peltoa kutsutaan Veripelloksi. 9Näin kävi toteen tämä profeetta Jeremian sana:

– He ottivat ne kolmekymmentä hopearahaa,

hinnan, jonka arvoiseksi he tämän miehen

israelilaisten puolesta olivat arvioineet.

10Ja he ostivat niillä savenvalajan pellon,

niin kuin Herra oli minua käskenyt.

Matteus 26:57-27:10KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä