Suomen Pipliaseura

27.3.2024 Keskiviikko

Kuuntele Tässä olen harjoitus 27.3.2024

TÄSSÄ

Tunnistan mielessäni liikkuvia ajatuksia. Tunnistan myös ympäristöni asettamia vaatimuksia ja odotuksia. Tarkastelen niitä ja panen ne hetkeksi syrjään.

. . .

Anna minun keskittyä nyt sinuun ja sinun kuuntelemiseesi.


SANA

Jeesus pantiin seisomaan Pilatuksen eteen. Tämä kysyi: ”Oletko sinä juutalaisten kuningas?” ”Sinä sanot niin”, Jeesus vastasi. Ja kun ylipapit ja kansanjohtajat syyttivät häntä, hän ei vastannut mitään. ”Etkö kuule, miten vakavia syytöksiä he esittävät?” Pilatus kysyi. Jeesus ei kuitenkaan vastannut yhteenkään hänen kysymykseensä, mistä Pilatus oli ihmeissään.

Oli tapana, että Pilatus päästi juhlien aikana vapaaksi yhden kansan valitseman vangin. Tällä kerralla vankien joukossa oli kuuluisa mies, jonka nimi oli Jeesus Barabbas. Kun kansa oli koolla, Pilatus kysyi: ”Kumman haluatte minun vapauttavan, Jeesus Barabbaksen vai sen Jeesuksen, jota sanotaan Kristukseksi?” Hän näet tiesi, että ylipapit olivat pelkästä kateudesta antaneet Jeesuksen hänen käsiinsä.

Kun Pilatus istui tuomarinistuimellaan, hän sai vaimoltaan viestin: ”Älä sekaannu tuon oikeamielisen miehen asioihin. Näin hänestä viime yönä pahaa painajaista.” Ylipapit ja kansanjohtajat kuitenkin yllyttivät kansaa vaatimaan Barabbasta vapaaksi ja Jeesusta tapettavaksi. Pilatus kysyi: ”Mitä haluatte? Kumman päästän vapaaksi?” ”Barabbaksen!” he vastasivat. ”Mitä minä sitten teen Jeesukselle, jota sanotaan Kristukseksi?” Pilatus kysyi. Koko joukko karjui: ”Ristiinnaulitse hänet!” ”Mitä pahaa hän oikein on tehnyt?” Pilatus kysyi. Mutta ihmiset karjuivat entistä kovemmin: ”Ristiinnaulitse hänet!” Pilatus huomasi, ettei mikään auttanut ja että meteli vain yltyi. Niinpä hän otti vesiastian, pesi kätensä ihmisten nähden ja sanoi: ”Omapa on päätöksenne. Minä olen syytön tämän miehen veren vuodattamiseen.” Kansa huusi yhteen ääneen: ”Me kyllä kannamme lastemme kanssa vastuun hänen verensä vuodattamisesta!” Silloin Pilatus vapautti Barabbaksen ja käski ruoskia Jeesuksen henkihieveriin. Ruoskimisen jälkeen hän antoi Jeesuksen ristiinnaulittavaksi.

Pilatuksen sotilaat veivät Jeesuksen mukanaan hallintopalatsiin. Hänen ympärilleen kerääntyi koko sotilasosasto. Sotilaat riisuivat Jeesuksen ja pukivat hänet punaiseen sotilasviittaan. Sitten he vääntelivät piikkipensaan oksista kruunun ja panivat sen hänen päähänsä. Oikeaan käteensä Jeesus sai ruokokepin. Sotilaat polvistuivat hänen eteensä ja pilkkasivat häntä: ”Terve, juutalaisten kuningas!” He sylkivät hänen päälleen, ottivat häneltä kepin ja löivät häntä sillä päähän. Aikansa pilkattuaan sotilaat riisuivat Jeesukselta viitan ja pukivat hänet hänen omiin vaatteisiinsa. Sitten he lähtivät viemään Jeesusta ristiinnaulittavaksi.

Matkalla sotilaat tapasivat Simon-nimisen kyreneläisen miehen ja määräsivät hänet kantamaan Jeesuksen ristiä. (Matt. 27: 11–32)

  • Olen yksi Pilatuksen palatsin pihamaalle kokoontuneista, seuraan tapahtumia palatsissa ja kuljen joukon mukana vielä Jerusalemin kujilla. Mitä havaitsen? Mitkä ovat tunteeni? Mitä mielessäni liikkuu?
  • Muistanko tilanteen, jossa ympäristöni paine edellytti eri ratkaisua kuin mitä itse pidin oikeana? Miten siitä selvisin?

TÄSTÄ ETEENPÄIN
Pidä minut sinun tielläsi ja anna minun olla vapaa liiallisesta toisten mielipiteiden seuraamisesta.

Raamatunteksti(t)

Jeesuksen kuulustelu ja tuomio

11Jeesus vietiin nyt maaherran eteen. Tämä kysyi: »Oletko sinä juutalaisten kuningas?» »Sinä sen sanoit», Jeesus vastasi. 12Ja kun ylipapit ja vanhimmat syyttivät häntä, hän ei vastannut mitään. 13Silloin Pilatus sanoi hänelle: »Etkö kuule, kuinka raskaita todisteita he esittävät sinua vastaan?» 14Mutta Jeesus ei vastannut yhteenkään hänen kysymykseensä. Tämä ihmetytti maaherraa suuresti.

15Tapana oli, että maaherra aina juhlien aikana päästi vapaaksi yhden vangin, jonka väkijoukko sai valita. 16Vankien joukossa oli nyt Barabbas-niminen kuuluisa mies. 17Kun väkijoukko oli koolla, Pilatus kysyi: »Kumman haluatte? Vapautanko Barabbaksen vai Jeesuksen, jota sanotaan Kristukseksi?» 18Hän näet tiesi, että Jeesus oli pelkästä kateudesta jätetty hänen käsiinsä.

19Kun Pilatus istui tuomarinistuimellaan, hän sai vaimoltaan sanan: »Älä tee mitään sille pyhälle miehelle. Näin hänestä viime yönä pahaa unta.» 20Mutta ylipapit ja vanhimmat yllyttivät väkijoukon pyytämään Barabbakselle armahdusta ja Jeesukselle kuolemantuomiota. 21Maaherra kysyi nyt: »Kumman näistä kahdesta haluatte? Kumman päästän vapaaksi?» Väki vastasi: »Barabbaksen.» 22Pilatus kysyi: »Mitä minä sitten teen Jeesukselle, jota sanotaan Kristukseksi?» Kaikki vastasivat: »Ristiinnaulittakoon!» 23»Mitä pahaa hän on tehnyt?» kysyi Pilatus. Mutta he vain huusivat entistä kovemmin: »Ristiinnaulittakoon!»

24Kun Pilatus näki, ettei mitään ollut tehtävissä, ja kun meteli yhä paheni, hän otti vettä, pesi kätensä väkijoukon nähden ja sanoi: »Minä olen syytön tämän miehen vereen. Tämä on teidän asianne.» 25Kaikki huusivat yhteen ääneen: »Hänen verensä saa tulla meidän ja meidän lastemme päälle!» 26Silloin Pilatus antoi heille myöten ja vapautti Barabbaksen, mutta Jeesuksen hän ruoskitti ja luovutti ristiinnaulittavaksi.

Jeesus sotilaiden pilkattavana

27Maaherran sotilaat veivät Jeesuksen sisälle palatsiin ja keräsivät koko sotaväenosaston hänen ympärilleen. 28He riisuivat Jeesuksen ja pukivat hänet punaiseen viittaan, 29väänsivät orjantappuroista kruunun hänen päähänsä ja panivat ruokokepin hänen oikeaan käteensä. He polvistuivat hänen eteensä ja sanoivat hänelle pilkaten: »Ole tervehditty, juutalaisten kuningas!» 30He sylkivät hänen päälleen, ottivat häneltä kepin ja löivät häntä sillä päähän. 31Aikansa pilkattuaan he riisuivat häneltä viitan, pukivat hänet hänen omiin vaatteisiinsa ja lähtivät viemään häntä ristiinnaulittavaksi.

Jeesuksen ristiinnaulitseminen

32Matkalla he kohtasivat Simon-nimisen kyreneläisen miehen ja pakottivat hänet kantamaan Jeesuksen ristiä.

Matteus 27:11-32KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.19.0
Seuraa meitä