Suomen Pipliaseura

28.3.2024 Kiirastorstai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 28.3.2024

TÄSSÄ

En tiedä, mitä tämän rukoushetken jälkeen tapahtuu. Suunnitelmia, odotuksia, toiveita ja rutiineita minulla kyllä on, mutta tulevaisuus ei ole vallassani. Nyt olen tässä.

. . .

Jään hyväntahtoisuutesi varaan. Puhu, koetan kuulla.


SANA

Happamattoman leivän juhlan ensimmäisenä päivänä oppilaat tulivat kysymään Jeesukselta: ”Mihin haluat meidän valmistavan sinulle pääsiäislampaan?” Jeesus käski heidän mennä kaupunkiin erään henkilön luokse ja sanoa: ”Opettajamme sanoo, että hänen hetkensä on koittanut. Hän tulee sinun luoksesi pääsiäisaterialle oppilaidensa kanssa.” Oppilaat tekivät niin kuin Jeesus oli käskenyt ja valmistivat pääsiäisaterian.

Illan tultua Jeesus aterioi kahdentoista oppilaansa kanssa. Kesken aterian hän sanoi: ”Minä vakuutan teille, että yksi teistä ilmiantaa minut.” Oppilaat olivat murheissaan, ja jokainen heistä alkoi kysellä: ”Herra, enhän se ole minä?” ”Minut ilmiantaa se, joka laittaa kätensä samaan astiaan kuin minä”, Jeesus vastasi. ”Ihmisen Poika lähtee pois juuri niin kuin pyhissä kirjoituksissa sanotaan. Mutta voi sitä, joka ilmiantaa Ihmisen Pojan! Sille ihmiselle olisi parempi, ettei olisi koskaan syntynytkään.” Silloin Juudas, hänen ilmiantajansa, kysyi: ”Rabbi, enhän se ole minä?” ”No, mitäpä luulet?” Jeesus vastasi.

Aterian aikana Jeesus otti leivän ja lausui kiitosrukouksen. Hän mursi leivästä palasia, antoi ne oppilaille ja sanoi: ”Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini.” Hän otti maljan ja lausui kiitossanat. Sitten hän antoi maljan oppilaille ja sanoi: ”Juokaa tästä jokainen, sillä tämä on minun vereni. Se on liiton veri, joka vuodatetaan monien puolesta, syntien anteeksiantamiseksi. Minä sanon teille, etten koske viiniin ennen kuin sinä päivänä, kun juon uutta viiniä teidän kanssanne Isäni valtakunnassa.”

Kiitosvirren laulettuaan Jeesus ja oppilaat lähtivät Oliivimäelle. (Matt. 26: 17–30)

  • Osallistun mielikuvituksessani oppilaiden kanssa aterian valmisteluun ja olen sen jälkeen mukana myös aterialla. Mikä on roolini? Mitä valitsemani rooli kertoo suhteestani Jeesukseen?
  • Jeesus sanoi oppilailleen, että yksi heistä tulee ilmiantamaan hänet. Itse kukin alkoi kysellä ”Herra, enhän se ole minä?”. Miten minä arvioisin omaa uskollisuuttani Jeesuksen seuraajana?
  • Minkälainen on minun liittoni Jeesuksen kanssa? Mikä on hänen osuutensa, mikä minun?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

En, rakas Jeesus, ymmärtää
voi kärsimystäsi,
vaan luotan, että sovitit
myös minun syntini. (VK 78: 2)

Raamatunteksti(t)

Pääsiäisateria

17Happamattoman leivän juhlan ensimmäisenä päivänä opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: »Minne tahdot meidän valmistavan sinulle pääsiäisaterian?» 18Jeesus sanoi: »Menkää kaupunkiin.» Hän neuvoi, kenen luo heidän oli siellä mentävä, ja käski sanoa tälle: »Opettaja sanoo: ’Hetkeni on lähellä. Sinun luonasi minä syön pääsiäisaterian opetuslasteni kanssa.’» 19Opetuslapset tekivät niin kuin Jeesus oli käskenyt ja valmistivat pääsiäisaterian.

20Illan tultua Jeesus kävi aterialle kahdentoista opetuslapsensa kanssa. 21Heidän syödessään hän sanoi: »Totisesti: yksi teistä on kavaltava minut.» 22Murheen vallassa he alkoivat toinen toisensa jälkeen kysellä: »Herra, en kai se ole minä?» 23Jeesus vastasi heille: »Minut kavaltaa mies, joka syö samasta vadista kuin minä. 24Ihmisen Poika lähtee pois juuri niin kuin kirjoituksissa hänestä sanotaan, mutta voi sitä, josta tulee Ihmisen Pojan kavaltaja! Sille ihmiselle olisi parempi, ettei hän olisi syntynytkään.» 25Silloin Juudas, hänen kavaltajansa, kysyi: »Rabbi, en kai se ole minä?» »Itsepä sen sanoit», vastasi Jeesus.

Jeesus asettaa ehtoollisen

26Aterian aikana Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: »Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini.» 27Sitten hän otti maljan, kiitti Jumalaa, antoi heille ja sanoi: »Juokaa tästä, te kaikki. 28Tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi. 29Ja minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia ennen kuin sinä päivänä, jona juon uutta viiniä teidän kanssanne Isäni valtakunnassa.»

Jeesus ennustaa opetuslasten luopumisen

30Laulettuaan kiitosvirren he lähtivät Öljymäelle.

Matteus 26:17-30KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä