Suomen Pipliaseura

30.1.2024 Tiistai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 30.1.2024

TÄSSÄ

Hengitän rauhallisesti sisään ja ulos, oikaisen ryhtini. Haen tilaa, jossa olen levossa ja samalla valpas.

. . .

Koetan tunnistaa tämän hetken keskeisimmän tarpeeni. Annan sen sinulle. Panen syrjään itsekeskeisyyteni ja kuuntelen sinua.

SANA

Kun Jeesus oli palannut veneellä toiselle puolelle järveä, hänen luokseen rannalle kerääntyi iso väkijoukko. Paikalle tuli yksi synagogan johtajista, nimeltään Jairos. Jeesuksen nähtyään hän heittäytyi tämän jalkoihin ja anoi: ”Tyttäreni on kuolemaisillaan. Tule ja pane kätesi hänen päälleen, niin hän paranee ja jää eloon.” Jeesus lähti miehen mukaan.

Suuri väkijoukko seurasi Jeesusta ja tungeksi hänen ympärillään. Paikalla oli nainen, jota verenvuoto oli vaivannut kaksitoista vuotta. Hän oli kärsinyt paljon monien lääkärien käsissä ja kuluttanut kaiken omaisuutensa saamatta mitään apua. Pikemminkin hänen vointinsa oli jatkuvasti huonontunut. Nainen oli kuullut Jeesuksesta ja lähestyi häntä tungoksessa takaapäin. Hän kosketti Jeesuksen vaatetta, sillä hän ajatteli: ”Jos pääsen koskettamaan edes hänen vaatteitaan, niin paranen.” Verenvuoto loppuikin saman tien, ja nainen tunsi ruumiissaan, että vaiva oli parantunut.

Jeesus tunsi heti, että hänestä oli lähtenyt voimaa. Hän kääntyi tungoksessa ja kysyi: ”Kuka koski vaatteisiini?” Oppilaat sanoivat hänelle: ”Mitä järkeä sitä on tällaisessa tungoksessa kysyä?” Jeesus kuitenkin katseli ympärilleen nähdäkseen naisen, joka oli tehnyt niin. Nainen vapisi pelosta, koska hän tiesi, mitä hänelle oli tapahtunut. Hän heittäytyi maahan Jeesuksen eteen ja tunnusti hänelle kaiken. Jeesus vastasi: ”Tyttäreni, sinä paranit, koska luotit minuun. Mene rauhassa, olet päässyt vaivastasi.”

Kun Jeesus vielä puhui naiselle, tuotiin synagogan johtajalle kotoa viesti: ”Tyttäresi kuoli. Ei kannata enää haaskata opettajan aikaa.” Jeesus kuuli tämän ja sanoi johtajalle: ”Älä luovu toivosta. Luota minuun.” Jeesus kielsi muita seuraamasta ja otti mukaansa ainoastaan Pietarin ja Jaakobin sekä tämän veljen Johanneksen. Kun he tulivat johtajan kotiin, Jeesus näki hälisevän väenpaljouden, joka itki ja valitti kovalla äänellä.

Jeesus meni sisään ja sanoi: ”Miksi te metelöitte ja itkette? Ei lapsi ole kuollut, hän vain nukkuu.” Jeesukselle naurettiin. Hän ajoi talosta ulos kaikki paitsi lapsen isän ja äidin sekä seuralaisensa. He menivät huoneeseen, jossa lapsi oli. Jeesus otti lasta kädestä ja sanoi: ”Talita kuum” eli käännettynä: ”Tyttö, minä sanon sinulle: nouse ylös!” Tyttö, joka oli 12-vuotias, nousi saman tien ja alkoi kävellä. Kaikki olivat hämmästyksestä suunniltaan. Jeesus kielsi heitä jyrkästi kertomasta tapauksesta kenellekään. Tytölle hän käski antaa syötävää. (Mark. 5: 21–43)

  • ”Tyttäreni”, ”tyttö”. Miltä minusta tuntuu olla Jeesuksen tyttö tai poika?
  • Onko minun helppo luottaa Jeesuksen apuun vaikean paikan tullen? Mikä elämänvaihe muistuu mieleeni? Onko juuri nyt elämässäni asia, jossa voisin luottaa Jeesuksen apuun?
  • Ihmiset kerääntyvät seuraamaan Jeesus-spektaakkelia, tungeksivat hänen ympärillään, metelöivät, hälisevät, valittavat kovalla äänellä ja nauravat. Mitä teki Jeesus?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Olen ottanut omakseni monia tehtäviä. Koen, että minulta odotetaan ja vaaditaan liian paljon.

Pidä sinä minut kasassa tämän kaiken keskellä. Ole sinä minun eheyteni.

Raamatunteksti(t)

Jeesus herättää kuolleista Jairoksen tyttären ja parantaa verenvuodosta kärsivän naisen

21Kun Jeesus oli veneellä palannut toiselle puolen järveä, hänen luokseen kerääntyi paljon väkeä. Hänen vielä ollessaan rannalla 22sinne tuli yksi synagogan esimiehistä, nimeltään Jairos. Jeesuksen nähtyään mies heittäytyi hänen jalkoihinsa 23ja pyysi hartaasti: »Tule, tyttäreni on kuolemaisillaan. Pane kätesi hänen päälleen, niin hän paranee eikä kuole.» 24Jeesus lähti miehen mukaan, ja suuri väkijoukko seurasi häntä ja tungeksi hänen ympärillään.

25Siellä oli myös nainen, jota kaksitoista vuotta oli vaivannut verenvuoto. 26Hän oli kärsinyt paljon monien lääkärien käsissä ja kuluttanut kaiken omaisuutensa saamatta mitään apua; pikemminkin hänen tilansa oli huonontunut. 27Hän oli kuullut Jeesuksesta, ja nyt hän väentungoksessa tuli Jeesuksen taakse ja kosketti hänen viittaansa. 28Nainen näet ajatteli: »Jos pääsen koskettamaan edes hänen viittaansa, niin minä paranen.» 29Siinä samassa verenvuoto tyrehtyi ja hän tunsi ruumiissaan, että vaiva oli poissa.

30Jeesus tunsi heti, että hänestä oli lähtenyt voimaa. Hän kääntyi tungoksessa ja kysyi: »Kuka koski vaatteisiini?» 31Opetuslapset sanoivat hänelle: »Sinä näet, millaisen tungoksen keskellä olet, ja kysyt: kuka koski minuun?» 32Mutta Jeesus katseli ympärilleen nähdäkseen sen, joka niin oli tehnyt. 33Nainen vapisi pelosta, sillä hän tiesi mitä hänelle oli tapahtunut. Hän tuli Jeesuksen eteen, heittäytyi maahan ja kertoi hänelle totuudenmukaisesti kaiken. 34Jeesus sanoi hänelle: »Tyttäreni, uskosi on parantanut sinut. Mene rauhassa, sinä olet päässyt vaivastasi.»

35Jeesuksen vielä puhuessa tuotiin synagogan esimiehelle kotoa sana: »Tyttäresi kuoli jo, miksi enää vaivaisit opettajaa.» 36Tämän kuultuaan Jeesus sanoi esimiehelle: »Älä pelkää, vaan usko.» 37Hän ei antanut kenenkään muun tulla mukaansa kuin Pietarin ja Jaakobin sekä Johanneksen, Jaakobin veljen. 38He tulivat synagogan esimiehen kotiin, ja Jeesus näki hälisevän väenpaljouden ja kuuli ihmisten itkevän ja valittavan suureen ääneen. 39Hän meni sisään ja sanoi: »Miksi te noin hälisette ja itkette? Ei lapsi ole kuollut, hän nukkuu.» 40Jeesukselle naurettiin. Mutta hän ajoi kaikki ulos, otti mukaansa lapsen isän ja äidin sekä seuralaisensa ja meni huoneeseen, jossa lapsi oli. 41Hän otti lasta kädestä ja sanoi hänelle: »Talita kuum!» 42Heti tyttö nousi ja käveli; hän oli kaksitoistavuotias. Kaikki olivat hämmästyksestä suunniltaan. 43Jeesus kielsi ankarasti heitä kertomasta tästä kenellekään. Tytölle hän käski antaa syötävää.

Markus 5:21-43KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä