Suomen Pipliaseura

5.4.2024 Perjantai

Kuuntele Tässä olen harjoitus 5.4.2024

TÄSSÄ

Mistä sinua, Jeesus, tänään etsin? Kaupungilta ihmispaljouden keskeltä? Vai hiljaisuudesta, metsän rauhasta, nuotion ääreltä.

. . .

Kiitos, että olet läsnä minussa ja tunnet minut, vaikka minä olisin hukassa itseltäni.


SANA

Tämän jälkeen Jeesus näyttäytyi taas oppilailleen, nyt Tiberiaanjärvellä. Se tapahtui näin: Paikalla olivat Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen oppilasta.
Simon Pietari sanoi: ”Minä menen kalaan.” Muut sanoivat lähtevänsä mukaan. He nousivat veneeseen, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään.

Aamun tultua Jeesus ilmaantui rannalle. Oppilaat eivät kuitenkaan tunnistaneet häntä Jeesukseksi. Niinpä Jeesus sanoi: ”Pojat, ei teillä sattuisi olemaan jotain syötävää?” Oppilaat vastasivat, ettei ollut. Silloin Jeesus sanoi: ”Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte kalaa.” Oppilaat tekivät niin, mutta eivät enää jaksaneet vetää verkkoa takaisin, koska siinä oli niin paljon kalaa.
Se oppilas, joka oli Jeesukselle kaikkein rakkain, sanoi Pietarille: ”Se on Herra!” Pietarilla ei ollut päällysvaatteita, mutta nämä sanat kuultuaan hän veti ne päälleen ja hyppäsi järveen. Muut oppilaat rantautuivat veneellä, koska se oli vain sadan metrin päässä rannasta. He vetivät perässään kalojen täyttämää verkkoa.

Rannalle noustessaan oppilaat näkivät leipää ja hiilloksen, jolle oli laitettu paistumaan kalaa. Jeesus sanoi: ”Antakaa niitä kaloja, jotka äsken saitte.” Simon Pietari nousi ja veti maalle verkon, joka oli täynnä suuria kaloja. Vaikka kaloja oli niin paljon – yhteensä 153 – verkko ei revennyt.

Jeesus sanoi: ”Tulkaa syömään.” Kukaan oppilaista ei uskaltanut kysyä, kuka mies oli. He näet tiesivät, että hän oli Herra. Jeesus tuli ja otti leivän ja antoi sitä heille; samoin hän antoi heille kalaa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan näyttäytyi oppilailleen. (Joh. 21: 1–14)

  • Yhtä aikaa tuttu ja tuntematon ylösnoussut Kristus ilmestyi oppilaille. Onko minulla joskus tunne, että en tunnista, kun Jeesus lähestyy minua?
  • Tunnistanko elämän eri tilanteissa tämänpuoleisuuden ja tuonpuoleisuuden? Millaisia tilanteita ne ovat?
  • Avainsanat olivat ”Onko teillä syötävää?” ja ”Tulkaa syömään”. Olenko minä kuullut nälkäisenä ja yön pimeydestä uupuneena tutun äänen kysyvän, onko minulla syötävää? Kuka minua on kutsunut syömään?

TÄSTÄ ETEENPÄIN

Jeesus, luona armopöydän
sinut löydän,
siinä mulla kyllin on.
Siellä armo, rauha, ilo,
siellä elo,
sieltä löydän ravinnon. (VK 225: 1)

Raamatunteksti(t)

Jeesus ilmestyy opetuslapsilleen Tiberiaanjärvellä

1Tämän jälkeen Jeesus taas ilmestyi opetuslapsilleen, nyt Tiberiaanjärvellä. Se tapahtui näin:

2Siellä olivat yhdessä Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen opetuslasta. 3Simon Pietari sanoi: »Minä lähden kalaan.» »Me tulemme mukaan», sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään.

4Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä. 5Jeesus huusi heille: »Kuulkaa, miehet! Onko teillä mitään syötävää?» »Ei ole», he vastasivat. 6Jeesus sanoi: »Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte.» He heittivät verkon, ja kalaa tuli niin paljon, etteivät he jaksaneet vetää verkkoa ylös. 7Silloin se opetuslapsi, joka oli Jeesukselle rakkain, sanoi Pietarille: »Se on Herra!» Kun Simon Pietari kuuli, että se oli Herra, hän kietaisi ylleen viittansa, jonka oli riisunut, ja hyppäsi veteen. 8Muut opetuslapset tulivat veneellä ja vetivät kalojen täyttämää verkkoa perässään, sillä rantaan ei ollut paljonkaan matkaa, vain parisataa kyynärää.

9Rannalle noustessaan opetuslapset näkivät, että siellä oli hiilloksella paistumassa kalaa sekä leipää. 10Jeesus sanoi heille: »Tuokaa tänne niitä kaloja, joita äsken saitte.» 11Simon Pietari meni veneeseen ja veti verkon maihin. Se oli täynnä isoja kaloja, mutta vaikka kaloja oli paljon – kaikkiaan sataviisikymmentäkolme – verkko ei revennyt.

12Jeesus sanoi: »Tulkaa syömään.» Kukaan opetuslapsista ei rohjennut kysyä: »Kuka sinä olet?», sillä he tiesivät, että se oli Herra. 13Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa. 14Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan ilmestyi opetuslapsilleen.

Johannes 21:1-14KR92Avaa lukunäkymä
Suomen Pipliaseurav.4.21.9
Seuraa meitä