Suomen Pipliaseura

Kultaiset sonnit

Raamatun "kultaiset sonnit" olivat sonnia esittäviä kultaisia patsaita. Patsaat olivat uskonnollisina esineinä. Muinaisessa Lähi-Idässä sonnit olivat tärkeä voiman ja hedelmällisyyden symboli.

Vasikka vai sonni?

Aiemmin hepreankielisen Raamatun sana "sonni" käännettiin sanalla "vasikka". Tästä on peräisin ilmaisu "kultainen vasikka". Todennäköisesti kyseessä oli kuitenkin nuori sonni.

Sonnipatsaat Raamatussa

2. Mooseksen 2. Moos. 32 ja 1. Kuninkaiden 1. Kun. 12 kirjoihin sisältyy Raamatun tunnetuimmat kohdat, joissa mainitaan kultainen sonni:

  • 2. Moos. 32 Aaron teki autiomaassa viipyville israelilaisille kultaisen sonnin.
  • 1. Kun. 12 Israelin kuningas Jerobeam I teetti kaksi kultaista sonnia ja sijoitti ne Betelin ja Danin temppeleihin. Hän halusi estää valtakuntansa asukkaita matkustamasta (Juudan kuningaskunnassa sijaitsevaan) Jerusalemin temppeliin palvomaan Jumalaa.

Kultainen sonni mainitaan myös muualla Raamatussa. Esimerkiksi Hoosean kirjassa kielletään israelilaisilta Jerobeamin sonnipatsaiden palvonta (Hoos. 8:5 ja Hoos. 10:5-6).

Ketä tai mitä kultainen sonni edusti?

Ei ole varmaa, ketä tai mitä kultainen sonni Raamatun eri kohdissa edustaa. Vaihtoehtoja on useita:

  • Ulkomaalaista jumalaa. Kanaanilaisten jumalia El tai Baal. Kyseessä saattoi olla myös kuujumalatar Sin, joka joskus kuvattiin härkänä.
  • Itse Jumalaa. Maskuliinisuus ja sonnin voima olivat Jumalaan liitettyjä ominaisuuksia.
  • Jumalan valtaistuinta tai jalkajakkaraa. Muinaisessa Lähi-idässä jumalat kuvattiin usein istumassa härän selässä. Tämä voisi selittää, miksi Jerobeam sijoitti sonnipatsaat Betelin ja Danin temppeleihin: ne oli tarkoitettu Jumalan valtaistuimiksi. Jerobeam halusi luoda kilpailevan vaihtoehdon Jerusalemin temppelille ja sen liitonarkulle, jota myös pidettiin Jumalan valtaistuimena.

Sonnipatsaan kielto

Kaikki Raamatun kohdat, joissa mainitaan kultainen sonni, tuomitsevat tällaisen patsaan tekemisen ja palvonnan. Kuvien palvominen oli ehdottomasti kiellettyä. Kansan tuli palvoa ainoastaan Israelin Jumalaa itseään.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.20.14
Seuraa meitä